Domov » Prehrana & Recepti » Najslabša živila, ki bi se jih morala v času menstruacije izogibati

Najslabša živila, ki bi se jih morala v času menstruacije izogibati

Prehrana & ReceptiZdravje
Najslabša živila, ki bi se jih morala v času menstruacije izogibati
📷 Picjumbo

Pisali smo že o tem, katera živila so najboljša in bi jih morala v času menstruacije redno uživati, zdaj pa ti razkrivamo še, katerim bi se morala strogo izogibati, če ne želiš že tako nadležnih menstrualnih simptomov še poslabšati.

1. Kofein
Kofein je eno od najbolj kritičnih živil in bi se mu zato morala med menstruacijo strogo izogibati. Ko zaužiješ kofein, se poveča krvni tlak in srčni utrip, kar lahko še poslabša simptome PMS-ja. Precej dober razlog, zakaj bi se ga morala izogibati v času menstruacije. Če si strastna ljubiteljica kave, potem se vsaj v tem času potrudi in pij kavne nadomestke, ki vsebujejo manj ali nič kofeina.

2. Slana živila
Med menstruacijo je povsem normalno, da se počutiš napihnjeno ali težjo, saj tvoje telo zadržuje večje količine vode kot običajno. Izogibaj se živilom, ki vsebujejo veliko soli, saj lahko ta še pospeši zadrževanje vode.

3. Predelana in zelo mastna hrana
Tudi predelanim živilom bi se morala med menstruacijo izogibati, saj pogosto vsebuje veliko soli. Poleg tega pa so takšna živila tudi polna nasičenih in trans maščob. Živilaz visoko vsebnostjo takšnih maščob lahko vplivajo na tvojo aktivnost hormonov (raven estrogena), kar lahko povzroči, da se slabše počutiš.

4. Sladkarije
Čeprav med menstruacijo pogosto hrepenimo po sladkarijah, pa bi se jih morale v resnici čim bolj izogibati. Živila, ki vsebujejo visoke vrednosti rafiniranega sladkorja lahko prav tako vplivajo na tvoje hormone, saj povzročajo nihanje ravni sladkorja v krvi, kar lahko še poslabša nihanje razpoloženja in občutke frustracije.