To so najslabši napitki za tvoje zobe

Opozarjajo zobozdravniki!

Če želiš preprečiti zobno gnilobo ali karies je ključnega pomena, da si zobe umivaš in nitkaš dvakrat na dan ter da svojega zobozdravnika obiščeš večkrat (vsaj dvakrat) na leto. Enako pomembno pa je tudi to, da paziš, kaj uživaš dan za dnem. Nekateri napitki lahko obarvajo in uničujejo zobe, česar pa nobena zobna pasta ne more popraviti.

Najhujše pijače za zobe so absolutno pijače z mehurčki, kot sta Coca-Cola in Pepsi. Te pijače so zelo kisle in vsebujejo ogromne količine sladkorja, kar pa je najslabša možna kombinacija. Ostale zelo kisle pijače pa so še sladke energijske pijače, pomarančni sokovi in celo dietni toniki z mehurčki.

Ko pa govorimo o pijačah, ki najbolj obarvajo tvoje zobe pa so največji krivci zagotovo črna kava, črni čaj in priljubljena pijača ob veselih uricah – rdeče vino, ki vsebuje kromogene (substance, k proizvajajo pigmente), ti pa se lahko obdržijo na zobni sklenini in s tem obarvajo zobe. Tanini v rdečem vinu in ostalih pijačah, ki jih konzumiramo lahko prav tako vsebujejo kromogene, ki se vežejo na zobe in za seboj pustijo neprivlačne madeže.

Stanje tvojih zob pa lahko poslabšajo tudi napitki, ki so sicer zdravi zate. Mnogi sadni sokovi so zelo kisli in lahko naredijo tvoje zobe bolj dovzetne za erozijo in zobno gnilobo. Če zjutraj redno piješ sveže stisnjene sadne sokove, počakaj vsaj 30 minut, preden si umiješ zobe. S tem omogočiš svoji ustni votlini, da ponovno vzpostavi normalno pH ravnovesje in prepreči nadaljnje poškodbe. Prav zaradi tega je zelo priporočljivo piti vse sadne sokove in ostale kisle pijače skozi slamico, da kar se da čim bolj zmanjšaš kontakt med napitki in sklenino.