Naredi sama: Ovseno mleko

Je ovseno mleko novo mandljevo mleko?

Narejeno iz le treh osnovnih sestavin, ima ovseno mleko nekoliko oreškast okus in je presenetljivo kremasto. Namesto klasičnega mleka ga lahko dodaš v kavo in smutije, pečeš z njim peciva, ga uživaš s kosmiči ali pa piješ samostojno. Ne vsebuje glutena niti laktoze, zato je odlično alternativno mleko.

Ovseno mleko

Sestavine:

  • 1 skodelice (90 g) ovsenih kosmičev; brezglutenskih
  • 4 skodelice (960 ml) vode (uporabi manj vode za gostejše, kremasto mleko)
  • ščep soli
  • neobvezno: 1 datelj ali 1 jedilna žlica (15 ml) javorjevega sirupa za sladkobo
  • neobvezno: 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • neobvezno: 2 jedilni žlici (10 g) kakava v prahu za “čokoladno mleko” ali 1/4 skodelice jagod/borovnic za “sadno mleko”
Naredi sama: Ovseno mleko
(Minimalist Baker)

Priprava:

1. V visoko zmogljiv blender dodaj ovsene kosmiče, vodo in sol ter dodatke po želji (neobvezno). Blendaj približno 1 minuto oziroma dokler ne izgledajo kosmiči dobro zmiksani. Nobene potrebe ni po tem, da so kosmiči zmiksani v prah. Zelo pomembno je tudi, da ne blendaš predolgo, saj lahko ovseno mleko postane po teksturi podobno sluzi.
2. Z žlico preveri okus. Če se ti zdi premalo sladko, dodaj še malo daltjev/javorjevega sirupa.
3. Tekočino precedi v večjo posodo pokrito s tanjšo krpico ali čisto majico, da odstraniš vse koščke ovsenih kosmičev.
4. Mleko prelij v steklenico s pokrovom in hrani v hladilniku do 5 dni. Dobro ga pretresi in uživaj hladnega – nikar ga ne segrevaj, saj bo po teksturi postal gost in želatinast.