Domov » Prehrana & Recepti » Naredi sama: Ovseno mleko

Naredi sama: Ovseno mleko

Prehrana & ReceptiRecepti
Naredi sama: Ovseno mleko
📷 Wee Little Vegans

Je ovseno mleko novo mandljevo mleko?

Narejeno iz le treh osnovnih sestavin, ima ovseno mleko nekoliko oreškast okus in je presenetljivo kremasto. Namesto klasičnega mleka ga lahko dodaš v kavo in smutije, pečeš z njim peciva, ga uživaš s kosmiči ali pa piješ samostojno. Ne vsebuje glutena niti laktoze, zato je odlično alternativno mleko.

Ovseno mleko

Sestavine:

  • 1 skodelice (90 g) ovsenih kosmičev; brezglutenskih
  • 4 skodelice (960 ml) vode (uporabi manj vode za gostejše, kremasto mleko)
  • ščep soli
  • neobvezno: 1 datelj ali 1 jedilna žlica (15 ml) javorjevega sirupa za sladkobo
  • neobvezno: 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • neobvezno: 2 jedilni žlici (10 g) kakava v prahu za “čokoladno mleko” ali 1/4 skodelice jagod/borovnic za “sadno mleko”

(Minimalist Baker)

Priprava:

1. V visoko zmogljiv blender dodaj ovsene kosmiče, vodo in sol ter dodatke po želji (neobvezno). Blendaj približno 1 minuto oziroma dokler ne izgledajo kosmiči dobro zmiksani. Nobene potrebe ni po tem, da so kosmiči zmiksani v prah. Zelo pomembno je tudi, da ne blendaš predolgo, saj lahko ovseno mleko postane po teksturi podobno sluzi.
2. Z žlico preveri okus. Če se ti zdi premalo sladko, dodaj še malo daltjev/javorjevega sirupa.
3. Tekočino precedi v večjo posodo pokrito s tanjšo krpico ali čisto majico, da odstraniš vse koščke ovsenih kosmičev.
4. Mleko prelij v steklenico s pokrovom in hrani v hladilniku do 5 dni. Dobro ga pretresi in uživaj hladnega – nikar ga ne segrevaj, saj bo po teksturi postal gost in želatinast.