Naredi sama: salonska pričeska ali blowout

V salonu oblikovana pričeska s fenom, bolj poznana pod imenom blowout, je nedvomno umetniško delo, ampak tudi doma oblikovana pričeska je lahko vredna selfie-ja in objave na družabnih omrežjih. Pierre Matta, strokovnjak za lase pri znamki Fekkai je razkril nekaj trikov, kako se lahko tudi v udobju lastnega doma oz. kopalnice ustvari to znamenito “blowout” pričesko. Matta dela v salonu na Floridi in še predobro ve, kako se boriti proti vlažnemu podnebju in vročim temperaturam, da pričeska ostane lahkotna in voluminozna neglede na vremensko napoved.

Obvezni pripomočki
Preden začneš prakticirati gibe v zapestju, si priskrbi vso obvezno opremo. “Potrebuješ profesionalni sušilec za lase, saj sušilci kupljeni v drogerijah včasih enostavno niso dovolj močni za ustvarjanje take pričeske”, razlaga Matta in ti predlaga nakup T3 Featheweight Luxe sušilca za lase (267,15€; lookfantastic.com), ki ga s svojimi sodelavci uporablja v salonu. “Vedno uporabljaj nastavek za natančno usmerjanje zraka, potrebuješ pa tudi dve okrogli krtači.” Z leseno okroglo krtačo s ščetinami ustvariš velik volumen, z drugo okroglo krtačo, ki ima keramični ročaj, pa ustvariš sijaj. “Velikost krtače je odvisna od dolžine las, običajno se okoli obraza uporabljajo manjše krtače, za volumen po celotni glavi in še posebej na laseh zadaj pa večje krtače”, dodaja Matta.

Nanos izdelkov
Ko so tvoji lasje še popolnoma mokri, nanesi malo oblikovalne pene, kot je na primer Fekkai Sheer Shape Styling Mousse (£9,88; amazon.co.uk) na lasišče za maksimalni volumen, če pa so tvoji lasje že po naravi gosti ali skodrani, preskoči ta korak in nanesi samo negovalni serum na konice las. “Nekateri ljudje nanašajo proizvode na lase, ko so le-ti že na pol suhi, vendar je najbolje, da izdelek naneseš na mokre lase”, svetuje Matta. “Najpogostejša napaka je ta, da ljudje nanašajo peno za volumen po celotnih laseh – če jo naneseš tudi po dolžini las, bodo lasje samo bolj obteženi, zato peno nanašaj zgolj na lasišče h koreninam.”

Razdeli in oblikuj
Ko si nanesla peno na lasišče in imaš vse potrebne pripomočke pri roki, si pripravljena na ustvarjanje salonske pričeske. Matta predlaga, da lase razdeliš na štiri dele: na zadnji strani glave naj prvi del zajema lase od ušesa do ušesa, drugi del pa ostale lase na zgornjem delu glave; na zgornjem-sprednjem delu glave pa lase razdeli na levi in desni del. “Če imaš frufru, najprej z manjšo okroglo krtačo posuši te lase, nato pa nadaljuj s sušenjem sprednjih dveh polovic las”, pravi strokovnjak iz salona na Palm Beach-u. “Nastavek na sušilcu naj bo blizu las, vendar se jih ne sme dotikati. Krtačo vleci od korenin proti konicam in to ponavljaj na istem delu dokler niso lasje popolnoma suhi.” Manevriranje s krtačo in sušilcem za lase je vse prej kot preprosto, zato si lahko proces blowout sušenja poenostaviš tako, da obdeluješ manjši pramen naenkrat. Tanki lasje so običajno suhi že po enem ali dvema potegoma okrogle krtače skozi lase, medtem ko bomo za debele ali skodrane potrebovali nekje tri do štiri potege.

Ohladi
Če si v preteklosti že poskusila narediti blowout pričesko in ti zaradi vlage ni zdržala niti pol ure, ne zavrzi svojih ročnih spretnosti, saj so največkrat razlog za to kapljice vode, ki so še ostale na laseh. “Če tvoji lasje niso zares popolnoma suhi ko nehaš s sušenjem, bodo izgubili obliko v manj kot desetih minutah. Pogosto ljudje mislijo, da so njihovi lasje že suhi zaradi vročine, ki se ustvari v prostoru, kjer si lase sušimo, ampak dve minuti kasneje, ko se dotaknejo las, so ti še vlažni”, pravi Matta. Ko zaključiš s sušenjem vseh razdelkov, stopi malo stran od mesta, kjer si si oblikovala pričesko, še najbolje pa bo, da greš v drug prostor in se malo ohladiš. Če opaziš, da so prameni še malo vlažni, ko greš s prsti skozi lase, ponovi vajo s krtačo in sušilcem. Za še bolj obstojno pričesko in večji volumen si lahko po končanem sušenju lase naviješ na večje navijalke. Ko so lasje ohlajeni, nanesi na konice nekaj kapljic Fekkai Blowout Sealing Serum-a (£10,49; amazon.co.uk). “Ko vzameš navijalke z las, skloni glavo navzdol in nanesi malo suhega šampona na lasišče”, svetuje Matta. Ne samo, da bo šampon povečal volumen, ampak bo tudi podaljšal obstojnost blowout pričeske.

Zdaj pa krtačo in fen v roke in veselo na delo! 😉