Navidez neškodljiva navada, ki še bolj škoduje nohtom od grizenja!

To pogosto početje lahko povzroči dolgotrajne posledice.

Predstavljajte si: vaša manikura je že povsem načeta in vaš instinkt vam pravi, da jo začnete luščiti dol. Morda se vam zdi pametna ideja, da se povsem znebite okrušenenga laka z nohtov, a v resnici vaši nohti zaradi tega početja zelo trpijo – morda celo bolj kot zaradi grizenja.

Morda se je težko upreti želji, da si povsem potrgate lak z nohtov, vendar je ta navada eden najhitrejših načinov, kako si lahko poškodujete nohte. Problem je, da s krušenjem laka ne krušite le lak, ampak tudi najbolj zgornji sloj nohta – nohtno ploščo, zaradi česar postane sloj pod njo – nohtno ležišče – izpostavljeno. Ne samo, da je to lahko boleče, ampak so lahko zaradi izpostavljenosti nohtnega ležišča nohti bolj občutljivi na okoljske razmere, kar lahko povzroči nadaljnje poškodbe.

To pa še ni vse, konstantno trganje laka za nohte lahko povzroči stanje, imenovano oniholiza, pri katerem se nohtna plošča loči od nohtnega ležišča, kar pa je lahko zelo boleče.

Zato, ko opazite, da se lak začne krušiti na konicah nohtov, ga čim prej odstranite z odstranjevalcem laka za nohte in si naredite novo manikuro.