7
7
7
7
previous arrow
next arrow
7
7
7
7
previous arrow
next arrow

Nikar ne naredi TEGA, ko poskušaš preprečiti napihnjenost

Vse več in več ljudi trpi za napihnjenostjo po obroku. Napihnjenost in plini so tesno povezani s tem, kaj in kako ješ. Če se želiš izogniti neželeni napihnjenosti, potem začni jesti počasi in se nehaj prenajedati.

Med prazniki gredo veliki obroki in zabava kot z roko v roki. In prenajedanje je najpogostejši vzrok za napihnjenost. Po večjem obroku te napihne, ker tvoje telo proizvede pline, ko prebavi hrano. Poleg tega pa med jedjo ali pitjem pogoltneš tudi zrak, ki nato vstopi v prebavila. Izločanje plinov in riganje ponavadi pomaga pri lajšanju napihnjenosti v prebavnem traktu, vendar pa včasih to ni dovolj, da se znebiš tega neprijetnega občutka.

Če po obrokih doživljaš kronično napihnjenost, poskusi s temi preprostimi nasveti, da preprečiš prenajedanje in zatreš napihnjenost.

  • Jej manjše obroke: začni tako, da obroke razdeliš na manjše dele. Uživanje šestih manjših obrokov na dan lahko tudi pomaga pospešiti metabolizem in posledično shujšati.
  • Jej počasi: vzemi si čas za obroke in hrano temeljito prežveči. Če hitro piješ ali ješ, povečaš količino zaužitega zraka, kar lahko privede do več nakopičenega plina v črevesju.
  • Bodi tiho: med jedjo poskušaj čim manj govoriti. Govorjenje med jedjo povečuje možnost požiranja zraka.

Napihnjenost po obroku je pogosta težava, ampak če imaš hudo nelagodje v predelu trebuha, čutiš bolečino ali slabost, je najbolje, da obiščeš zdravnika. Napihnjenost je včasih lahko simptom zdravstvenega stanja, ki zahteva zdravniško pomoč.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry