NIVEA božični piškoti po receptu Ane Žontar Kristanc

Božični NIVEA piškoti

Prazniki so tik pred vrati in prav je, da zadiši po dobrotah, ki jih bomo postregli na praznično okrašeni mizi. Med božičnimi jedmi imajo svoje posebno mesto slaščice. Če jih pripravljamo skupaj z otroki, imajo še poseben pomen in združujejo ter povezujejo družino v pripravi na božično in novoletno večerjo. Recept za NIVEA božične piškote je pripravila znana kulinarična mojstrica Ana Žontar Kristanc. Recept za piškote pa bomo zaupali tudi vam.

NIVEA božični piškoti po receptu Ane Žontar Kristanc
Ana Žontar Kristanc

Ana prisega na tradicionalno
Ana pravi, da za božični večer pripravlja klasiko. »Prisegam na klasično večerjo in tradicionalne jedi, ki jih zaključimo s slaščicami, med katerimi so seveda tudi piškoti. Rada pripravljam piškote, pri katerih mi pomagata moja sinova, ki sta moja prva pomočnika. Ko vidita, kaj nam je uspelo narediti, znata še bolj spoštovati hrano, ki jo damo na mizo.«
Tudi pri slaščicah se Ana drži preverjenih receptov, tako da so za njihovo praznično mizo medvedove šapke z domačo marmelado in rumove kroglice.
»Te pripravljam vsako leto in se jim ne morem upreti. Pa še krasno se dajo delati skupaj z otroki. Medvedove šapke so iz moje sladke kuharice Sladka Anina kuhinja, rumove kroglice pa iz kuharice Anina kuhinja za nenapovedane goste.«

Za NIVEA božične piškote je Ana izbrala sestavine, ki jih rada uporablja in ve, da gredo lepo skupaj. »Lešniki in bela čokolada sta odlična kombinacija, zato imajo piškoti čudovito aromo in okus. Prav tako sem gledala na to, da se dajo piškoti enostavno pripraviti, pri čemer sem mislila na otroke, ki so tako radi naši asistenti. S prelivom, ki je v belih in modrih barvah, kot klasična NIVEA modra škatlica s kremo, pa pustimo otrokom, da izživijo svojo domišljijo.«

NIVEA božični piškoti po receptu Ane Žontar Kristanc

Sestavine:

  • 1 jajce
  • 115 gramov masla ali margarine sobne temperature
  • 175 gramov bele moke
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 110 gramov svetlo rjavega sladkorja (ali belega)
  • 10–15 gramov vaniljevega sladkorja
  • 160 gramov belih čokoladnih kapljic
  • 160 gramov grobo narezanih lešnikov + dodatno za okras po vrhu

Preliv:

  • 200 gramov bele čokolade za okras – polovico obarvamo z modrim jedilnim barvilom

Opis priprave:

1. Moko, sodo in sol premešamo. Sladkor in vaniljev sladkor zmešamo.

2. V kozarec najprej razporedimo moknato mešanico. Nato dodamo belo čokoladne kapljice, nadaljujemo s sladkorjema in zaključimo z lešniki.

3. V posodi zmešamo maslo sobne temperature. Dodamo mu jajce. Na hitro zmešamo, nato pa stresemo celoten kozarček in premešamo le toliko, da se sestavine povežejo.

4. Postavimo v hladilnik za 1–2 ure.

5. Nato oblikujemo kroglice zmesi v velikosti oreha, ki jih z rokami sploščimo v plošček. Položimo jih na papir za peko in po vrhu potresemo malo grobo narezanih lešnikov, in jih z rokami pritrdimo v zmes.

6. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 10 minut. Dobro ohladimo, nato pa okrasimo s stopljeno belo in obarvano modro čokolado.

Naj vam piškoti dobro uspejo in pričarajo čudovit božični in silvestrski večer. NIVEA pa vsem vošči srečno in prijazno novo leto!