Nizkokalorični recept za lazanjo (idealen recept za zbirčne otroke!)

Eden od najbolj slastnih domačih obrokov je brez dvoma lazanja, saj združuje nekatere najbolj slastne sestavine, od testenin do stopljenega sira, zato številni nanjo gledajo kot zelo kalorično jed. Na našo srečo pa je Ayat Sleymann, znana tudi kot “mama nutricionistka”, dietetičarka, nutricionistka in ustvarjalka vsebin, našla način, kako klasično jed napolniti z zdravo zelenjavo in drugimi sestavinami, bogatimi z beljakovinami, tako da jo lahko jemo tudi na dieti ali pa jo pripravimo za hranilno družinsko kosilo ali večerjo. V nadaljevanju razkrivamo, kako Ayat pripravi svojo lazanjo z veliko beljakovinami in malo kalorijami, ki je tudi “polna hranil”.

@momnutritionist High protein easy meal up on the blog! https://themomnutritionist.com/high-protein-lasagna/ #mominfluencer #creatorsearchinsights #quicklazyhighproteinmeals #thingsivecookedrecently #whattocooktoday #lazyeasyhealthymeals ♬ original sound – Mom Nutritionist

Nizkokalorična beljakovinska lazanja

Sestavine:
Za paradižnikovo mesno omako:

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 majhna čebula, drobno narezana
  • 4 stroki česna, pretlačeni
  • 450 g mletega govejega mesa
  • 1 jedilna žlica sveže bazilike, sesekljane
  • 700 g paradižnikove omake ali omake za testenine

Za mešanico zelenjave in skute:

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 veliko korenje, narezano na kocke
  • 1 srednje velika rumena buča, narezana na kocke
  • 1 srednje velika bučka, narezana na kocke
  • 1 srednje velika rdeča paprika, narezana na kocke
  • 2 skodelici špinače
  • 450 g rikote
  • 2 skodelici skute

Za sestavljanje:

  • 12–16 listov za lazanjo
  • 4 skodelice naribanega mocarele, razdeljene

Priprava:

1. V ponvi na olju prepražite na kocke narezano čebulo, česen in mleto govedino ter kuhajte, dokler meso ne porjavi in razpade. Za dodaten okus dodajte sesekljano baziliko. Ko je govedina kuhana, dodajte paradižnikovo omako in vse skupaj premešajte.
2. V drugi ponvi prepražite drobno narezano korenje, rdečo papriko, rumeno bučo, bučke in špinačo. Ko je zmehčana in kuhana, jo v blenderju zmiksajte z dvema skodelicama skute in približno 450 g rikote, dokler ne nastane gosta, sirasta zmes in je zelenjava “krita” v obroku – idealno za družinske člane, ki ne marajo različnih tekstur ali pa, če poskušate svoje otroke pripraviti do tega, da bi jedli več zelenjave.
3. Ko so vse omake pripravljene, je čas za sestavljanje: v pekač velikosti 23 x 33 cm na dno dodajte skodelico paradižnikovo mesne omake in prekrijte s tremi do štirimi kuhanimi listi za lazanjo.
4. Nato na liste naloži 1/3 mešanice zelenjave in skute, prekrije s 1/3 mocarele in nato 1/3 preostale paradižnikovo mesne omake.
5. Postopek ponovi še dvakrat, preden dokonča zadnjo plast listov s paradižnikovo mesno omako in malo naribane mocarele.
6. Nato pekač pokrije s folijo in lazanjo peče v pečici, ogreti na 190°C, 30 minut. Po 30 minutah folijo odstrani in pusti, da se lazanja peče odkrita še 10 minut oziroma dokler sir ni “zlato rjav in mehurčkast”.