Oranžna buča je najlepša zvezda noči čarovnic, dokler se ne začne sesedati, črneti in smrdeti po gnilem. Če ste kdaj s ponosom izrezali popoln strašen obraz, ki je naslednji dan izgledal kot stopljeni sir, potem veste, da zna gnila buča hitro ubiti halloween razpoloženje.
Ampak brez skrbi, letos vaša buča ne bo propadla predčasno! Sledi nekaj preprostih, a učinkovitih trikov, s katerimi bo vaš umetniški izdelek preživel vsaj do 1. novembra, če ne kar do martinovega.
1. Temeljito “bučno kopanje”
Bučo temeljito izpraznite. Ko jo izdolbete, postrgajte vse notranje nitke in mokro meso, da odstranite odvečno vlago, kajti več vlage = več plesni. Buče imajo rade minimalizem – manj kaše, več svežine.
2. Bučo razkužite
V posodo zmešajte eno žlico belila na liter vode in z gobo obrišite notranjost buče. Če vam je ljubši bolj “eko” pristop, pa uporabite kis ali limonin sok – ta kisla mešanica bo bakterijam in plesni rekla: “Ne, hvala.”
Po razkuževanju bučo obriši do suhega in pusti, da zadiha.
3. Malo jo naoljite
Da, tudi buča si zasluži malo nege! Robove, kjer ste rezali, premažite z vazelinom, kokosovim ali rastlinskim oljem. To ustvari zaščitno plast, ki preprečuje izsuševanje in vdor mikrobov. Če želite, da vaša buča zadiši po tropskem spa-ju, izberite kokosovo olje.
4. Hladna buča = srečna buča
Buče sovražijo vročino. Če jo pustite na soncu, bo do večera videti kot star muffin, zato jo hranite v senci ali na hladnem. Buče, ki jih imate v notranjosti, lahko čez noč prestavite v garažo ali hladilnik, da si malo “odpočijejo”.
5. LED lučke namesto sveče (Foto: Envato Elements)
Prava sveča segreva notranjost buče, kar povzroči, da začne gniti še hitreje, zato jo raje razsvetlite z LED svečko, ki sveti enako strašljivo, a brez smradu po vosku in gnilobi.
6. Dodajte naravne čarovnije
Za piko na i jo lahko rahlo popršite z mešanico limoninega soka in vode – citronska kislina bo odgnala plesen, buča pa bo dišala sveže kot limonada. Nekateri prisegajo tudi na cimet in klinčke, ki delujejo protiglivično in dajo buči pridih “pumpkin spice latte-ja”.
7. Bučo “oživite”, če začne veneti
Če vaša buča po nekaj dneh izgleda kot, da je imela težek vikend, brez panike! Potopite jo za 2 uri v hladno vodo, jo nato osušite in ponovno premažite z oljem. Instant bučni “facelift”!
Torej, skrivnost dolgotrajne bučne lepote ni čarovnija, ampak temeljito čiščenje in malo nege. Če boste upoštevali zgornje nasvete, bo vaša buča svetila dolgo, dišala lepo in še vedno izgledala strašljivo, tako kot mora.