Ob svetovnem dnevu melanoma: Moč sonca ljudje še vedno podcenjujemo

Maligni melanom se pojavlja v približno 15 % vseh kožnih rakov, odgovoren pa je za več kot 90 % vseh smrti zaradi kožnega raka. Je najpogostejši vzrok smrti med kožnimi boleznimi nasploh. Njegova pojavnost tudi v Sloveniji pojavnost narašča, letno pa beležimo skoraj 600 novih primerov. Poleg dednosti gre v veliki večini primerov za posledico sprememb zaradi občasno intenzivnega UV-sevanje sončnih žarkov, ki ga ob njegovem delovanju na kožo in oči ne čutimo. Zanj ljudje namreč nimamo čutil. Tudi zato danes, 28. maja, obeležujemo svetovni dan sonca in melanoma. Obe obeležji sta vzročno-posledično povezani. Izpostavljanje soncu je namreč z naskokom glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka, poleg tega pa tudi pospeši staranje kože.

Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatologije iz Medicinskega centra Barsos - Modna.si
Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatologije iz Medicinskega centra Barsos

V Medicinskem centru Barsos zato preventivno delovanje poudarjajo kot življenjsko pomembno. »Melanom je rak, pri katerem zgodnje odkrivanje lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Pogosto ljudje zanemarjajo zaščito pred sončnimi žarki, ne uporabljajo zadostne količine zaščitnega sredstva ali pa prepozno opazijo spremembe na svoji koži. Z rednim pregledovanjem kože, zaščito pred UV žarki in ozaveščanjem o tveganjih lahko zmanjšamo pojavnost melanoma in izboljšamo izide zdravljenja. Vsako leto smo priča preveč primerom, kjer bi bolj dosledna preventiva lahko spremenila izid bolezni. Zato je ključno, da se vsi, ne glede na starost ali tip kože, zavedamo pomena preventivnih ukrepov in jih tudi dosledno uporabljamo,« poudarja dr. Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatologije iz Medicinskega centra Barsos

Najbolj ogrožena skupina so starejši

Najbolj ogrožene skupine vključujejo ljudi s svetlejšo poltjo, ki imajo veliko število znamenj ali družinsko anamnezo melanoma. Tveganje prav tako narašča s starostjo, čeprav se melanom lahko pojavi pri katerikoli starosti. Melanom se razvije najpogosteje pri mladih odraslih, bolj dovzetne zanj so mlajše ženske. Pred 45. letom je pojavnost melanoma pri ženskah višja kot pri moških. Kasneje se statistika spremeni in do 60. leta je delež melanoma pri moških več kot dvakrat tolikšen kot pri ženskah, do 80. leta se tveganje pri moških potroji.

Previdno s izpostavljanjem sončnim žarkom!

Dednost, življenjski slog, vrsta poklic, in pridružene bolezni vplivajo na tveganje za kožnega raka. V zadnjih letih smo pogosto brali in poslušali o pomembnosti gibanja na svežem zraku in vitamina D za naš imunski sistem. Telo lahko pridobi optimalno količino vitamina D že z zmernim izpostavljanjem kože sončnim žarkom. Zadošča že okrog 20 minut. Poletje je praktično pred vrati, zato je še kako smiselno poskrbeti za zdravo mero pri izpostavljanju vse močnejšemu soncu. Vsaki nepotrebni izpostavljenosti med 10. in 17. uro se je najbolje izogniti, opozarjajo v MC Barsos. in sicer tako, da ostanemo v primerni senci. Priporočajo tudi nošenje zaščitna oblačila, temnejše barve, dolge rokave, širok klobuk in sončna očala z UV-zaščito. Ob izpostavljenosti soncu je obvezna tudi krema za sončenje. Preverite, ali ima vaša krema dovolj visok zaščitni faktor pred UVA- in UVB-žarki.

Moč sonca še vedno podcenjujemo - Modna.si
Moč sonca še vedno podcenjujemo (Foto: Pixabay)

Kako se samopregledovati?

Poleg zaščite pred soncem v MC Barsos svetujejo enkrat mesečno samopregledovanje za morebitnimi sumljivimi znamenji. Najbolj učinkovita metoda za odkrivanje melanoma je metoda ABCDE. Opozarja nas na morebitne spremembe znamenj na koži, in sicer moramo biti pozorni na asimetrijo, barvo, rob in rast znamenja.

Medicinski center Barsos je prva zasebna klinika v Ljubljani z dolgoletno tradicijo. Imajo vrhunsko ekipo z več kot 30 priznanimi strokovnjaki in specialisti, ki jih odlikujejo strokovnost, profesionalnost, prijaznost in srčnost. Glavna prednost njihove sodobno opremljene klinike je, da imajo pacienti večino zdravstvenih storitev in specialističnih pregledov na enem mestu. Na dan lahko oskrbijo tudi do sto pacientov, ki jih obravnavajo individualno, diskretno in v najkrajšem možnem času. V kliniki imajo številne storitve, od splošne ambulante, pediatričnih, gastroenteroloških, uroloških in ginekoloških pregledov do različnih laboratorijskih preiskav in cepljenja.