Okusno & Zdravo: Kokosova panna cotta

Popolnoma brez mlečnih izdelkov!

To slastno kokosovo panna cotto boš pripravila v zgolj nekaj minutah, za hlajenje pa bo potrebovala približno 4 ure, zato jo vedno lahko pripraviš že en dan pred napovedanimi obiski in se lahko tisti dan posvečaš vsem ostalim stvarem.

Je veganska in brez mlečnih izdelkov. Kokosovo mleko ustvari bogato kremasto teksturo in neverjeten okus, ki bo zadovoljil tako vegane kot tudi nevegane. V receptu namesto želatine uporabi agar agar, ki je pridobljen iz divje morske zelenjave in je brez vonja ter okusa. Za preliv lahko uporabiš granatno jabolko ali pa katerokoli drugo sadje ali preliv.

Kokosova panna cotta

Sestavine:
Za panna cotto:

  • 1/2 skodelice kokosove moke
  • 1 pločevinko (445 ml) kokosovega mleka
  • 1/4 skodelice sladkorja (ali sladilo po želji)
  • 1/2 vanilijevega stroka
  • 1 čajna žlička agar agarja (ali 1 1/2 žličke želatine)
  • 2 jedilni žlici mrzle vode

Za sirup iz granatnega jabolka:

  • 2 jedilni žlici sladkorja (ali sladila po želji)
  • 1/2 skodelice semen granatnega jabolka
  • 2 jedilni žlici vode
  • 1/2 vanilijevega stroka
  • 1 jedilno žlico svežega limetinega soka
  • 2 jedilni žlici semen granatnega jabolka za okras
Kokosova panna cotta
(blissfulblog)

Priprava:

Panna cotta:
1. Predhodno segrej pečico na 175°C. Potresi kokos na pekač obložen s peki papirjem in ga peci 5 do 10 minut ter vmes 1-krat do 2-krat premešaj, dokler ni zlato zapečen.
2. V manjšo posodico stresi agar agar (ali želatino), dodaj vodo in dobro premešaj. Postavi na stran.
3. V majhni posodi segrej kokosovo mleko, sladkor, pečen kokos in strok vanilije do vrenja. Vmešaj agar agar in med stalnim mešanjem kuhaj še eno minuto. Prelij tekočino v večjo skledo.
4. Kokosovo mešanico enakomerno razdeli v tri servirne posodico in postavi v hladilnik za 4 ure, da si strdi.
5. Pred serviranjem po vrhu panna cotte prelij še sirup granatnega jabolka in posuj nekaj semen.

Sirup iz granatnega jabolka:
1. Postrgaj notranjost vanilijevega stroka v manjšo ponev.
2. Dodaj sladkor, semena granatnega jabolka in vodo in rahlo zavri.
3. Kuhaj 5 minut oziroma dokler se sirup ne obarva v rožnato barvo in malo zgosti.
4. Dodaj še sok limete in odstavi, da se ohladi.