Pariz 2024: Olimpijske medalje bodo vsebovale dele Eifflovega stolpa

Medalje na olimpijskih igrah 2024 v Parizu bodo okrašene z deli Eifflovega stolpa.

V vsako zlato, srebrno in bronasto medaljo, ki jo bodo obesili okoli vratu športnikov na igrah v Parizu od 26. julija do 11. avgusta in na naslednjih paraolimpijskih igrah, je vdelan šesterokoten, poliran kos železa, vzet iz slavne francoske znamenitosti.

Organizatorji iger so nedavno razkrili svojo revolucionarno zasnovo.

Kosi železa, vdelani v sredino olimpijskih medalj, tehtajo po 18 gramov.

Po besedah Joachima Roncina, vodje oblikovanja pri organizacijskem komiteju pariških iger, so bili deli izrezani iz nosilcev in drugih delov, ki so bili zamenjani na Eifflovem stolpu med prenovo in varno shranjeni.

“Koncept je nastal po nekaj razpravah. Ugotovili smo, da obstaja en simbol, znan po vsem svetu, to je Eifflov stolp,” je dejal gospod Joachima.

“Rekli smo si: ‘Hej, kaj pa, če bi se obrnili na družbo Eiffel Tower Operating Company, da bi videli, ali je mogoče delček Eifflovega stolpa vključiti v medaljo?'” Podjetje se je strinjalo in “sanje so postale resničnost”, je dejal. “To je res nekaj kovine z Eifflovega stolpa.”

Kosi so bili očiščeni barve, polirani in lakirani za njihovo drugo življenje. Imajo tudi žig “Paris 2024” in logotip iger – ki izgleda kot plamen ali obraz ženske z elegantno frizuro. Seveda pa je na železo olimpijskih medalj vtisnjenih tudi pet olimpijskih krogov.