Domov » Prehrana & Recepti » Peka: Nadomestki za vanilijev ekstrakt

Peka: Nadomestki za vanilijev ekstrakt

Prehrana & Recepti
Peka: Nadomestki za vanilijev ekstrakt
📷 Profimedia

Ki so prav tako dobri kot ta prava stvar!

Torej, odločila si se narediti slastno vanilijevo pecivo in ugotovila, da ti je zmanjkalo vanilijevega ekstrakta. Kaj pa zdaj? Nič za to, še vedno lahko spečeš pecivo, brez da bi bil kaj drugačen okus, kajti ta aromatična sestavina je običajno dodana v tako majhnih količinah, da jo je enostavno zamenjati za nekaj drugega.

Spodaj odkrij pet odličnih nadomestkov ekstrakta vanilije, ki so povsem enako dobri in tudi veliko cenejši!

Rum, burbon, žganje
Za izdelavo vanilijevega ekstrakta, so zrna vanilije namočena v alkohol (ponavadi rum ali burbon), da se izvleče njihovo aromo. Zato je povsem smiselno, da dodatek ene od teh alkoholnih pijač ustvari enak sladek in rahlo dimljen okus, ki si ga želiš. Za najboljši rezultat, zamenjaj enako količino alkohola za ekstrakt.

Mandljev ekstrakt
Za podoben blag okus poskusi mandljev ekstrakt, ki pa ima močnejši okus kot vanilija, zato uporabi le približno polovico količine, ki jo zahteva recept (če zahteva 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta, uporabi 1/2 čajne žličke mandljevega ekstrakta).

Javorjev sirup
Sladek preliv ima ima enako sladko aromo kot vanilija, zraven pa ravno pravšnjo mero dimljenosti. Ekstrakt vanilije nadomesti z enako količino javorjevega sirupa.

Vanilijevo mleko
Uporabi mandljevo ali sojino mleko z okusom vanilije. Količina naj bo enaka kot recept zahteva ekstrakta vanilije.

Druge začimbe
Dodatek drugih začimb bo sicer nekoliko spremenilo okus recepta (včasih celo na bolje). Tople začimbe, kot so cimet, kardamom in muškatni orešček jedi dodajo sladkost in globino, vendar boš morala malo eksperimentirati s količinami, da dobiš podoben okus.