Domov » Prehrana & Recepti » Poletni okusi: Domač brezmlečni sladoled (brez aparata)

Poletni okusi: Domač brezmlečni sladoled (brez aparata)

Prehrana & ReceptiRecepti
Poletni okusi: Domač brezmlečni sladoled (brez aparata)
📷

Si želiš poskusiti nekaj novega? Ali pa si morda alergična na mlečne izdelke? Potem te bo ekstremno razveselil današnji recept za brezmlečni sladoled. Za pripravo ne potrebuješ nobenega aparata, osnova pa je narejena iz samo treh sestavin. Začnemo?

Domač brezmlečni sladoled

Sestavine:

  • 1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
  • ⅔ skodelice sladkorja (rjavega ali belega)
  • 2 pločevinki polnomastnega kokosovega mleka
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta (neobvezno)

Priprava:

1. Dve pločevinki kokosovega mleka postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje pa čez noč.
2. Eno neohlajeno pločevinko kokosovega mleka zlij v ponev. Dodaj sladkor in kuhaj 30 minut (oziroma dokler se mleko ne zgosti in se količina razpolovi) na zmernem ognju ter vmes enkrat premešaj. Po približno 10-ih minutah kuhanja boš opazila, da se je mleko začelo spreminjati v zlato-rjavo barvo – to je ok, saj se mora točno to zgoditi. Odstrani ponev s štedilnika in pusti, da se popolnoma ohladi.
3. Odpri dve ohlajeni pločevinki kokosovega mleka. Na površini bi se morala nabrati kokosova smetana, ki jo previdno zajemaj z žlico in stresi v večjo skledo. (Kokosove vode v pločevinki nikar ne zavrzi, saj jo lahko uporabiš v smutiju ali pa zamrzneš v kocke ledu.) Z električnim mešalcem stepaj kokosovo smetano na visoki hitrosti, dokler ne postane puhasta, kar je nekje 3-4 minute.
4. Smetani dodaj kondenzirano kokosovo mleko in zopet stepaj na visoki hitrosti približno 2-3 minute.
Bonus: Osnovnemu receptu lahko dodaš nešteto različnih dodatkov: maline, ananas, kakav + pražene mandlje, matcho, zdrobljene oreo piškote, jagode,…, ki jih preprosto vmešaš v osnovno maso.
5. Zmes prelij v posodo s pokrovom in postavi v zamrzovalnik za 4 ure ali čez noč. Kokosov sladoled se malo bolj strdi kot običajen mlečni sladoled, zato ga pusti nekaj minut pred uživanjem na sobni temperaturi, da se malo zmehča.