Poletni okusi: Sadni burger iz nektarine in pečene mocarele
Potrebuješ le 5 minut časa!
Sladko-slani burgerji so kot nalašč za poletne piknike. Narejeni iz nektarin ali breskev, popečene mocarele, balzamične glazure in bazilike, bodo tí sadni burgerji potešili še tako zahtevne brbončice.
Sadni burger iz nektarine in pečene mocarele
Sestavine:
- 4 velike nektarine ali breskve narezane na kolobarje
- 12 listov bazilike
- 340 g sveže mocarele, narezane na 8 debelih okroglih rezin
- 1 skodelica panko krušnih drobtin
- 1/4 skodelice moke
- 1/3 skodelice naribanega parmezana
- 2 stepeni jajci
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke popra
- 1/4 čajne žličke kajenskega popra
Za balzamično glazuro:
- 1/2 skodelice balzamičnega kisa
- 1 čajna žlička rjavega sladkorja (neobvezno)
Priprava:
1. V majhno ponev dodaj kis in rjavi sladkor, če ga uporabljaš in zavri. Znižaj ogenj in pri zmernem vretju kuhaj 10 do 15 minut, dokler se tekočina ne zmanjša za polovico in nastane podobna sirupna. Odstavi in prelij v posodo ali kozarec, nato pa pusti, da se ohladi in zgosti.
2. V večji skledi zmešaj panko drobtine, moko, parmezan, sol, poper in kajenski poper ter temeljito premešajte. V manjši posodi rahlo stepi jajca. Vzemi rezino sveže mocarele in jo spaniraj: premaži s stepenim jajcem, nato pa jo pomoči v mešanico krušnih drobtin in pritisni na obeh straneh, da se prilepijo na mocarelo. Ponovi s preostalimi rezinami.
3. Na močnem ognju segrej veliko ponev. Dodaj 1 čajno žličko oljčnega olja in kolute nektarin od 1 do nekaj minut peci na obeh straneh, dokler se le malo ne segrejejo, so pa še vedno nekoliko čvrste. Nektarine lahko tudi popečeš na žaru. Pečene hrani na toplem.
4. Eno čajno žličko olivnega olja zlij v ponev in ko je vroče, popeci panirano mocarelo, previdno obrni enkrat ali dvakrat, dokler se drobtine ne obarvajo zlato, sir pa se ne začne topiti, vendar še vedno ohrani obliko – približno 1 minuto na vsaki strani. Odcedi na papirnatih brisačkah.
5. Na krožnik položi eno nektarino, prekrij z 1 rezino ocvrte mocarele in nato listom bazilike. Ponovno položi nektarino, mocarelo, list bazilike in zaključi z nektarino. Okrasi z baziliko in sveže naribanim poprom. Prelij z balzamično glazuro.
(Vir: Half Baked Harvest)