So polnozrnate testenine res veliko bolj zdrave od klasičnih belih?

Testenine so na zelo slabem glasu, ko je govora o hujšanju, saj so polne ogljikovih hidratov. In zato v trgovini vedno kupiš polnozrnate testenine, ker si slišala, da naj bi bile veliko bolj zdrave zate. Problem pa je, da če si navajena na okus in kompaktnost tradicionalnih testenin, ti polnozrnate niti malo niso všeč, saj imajo popolnoma drugačen okus. Pa je res tolikšna razlika v koristih za naše zdravje, da bi se morala navajati na nov okus polnozrnatih?

V tabeli spodaj si oglej primerjavo prehranskih vrednosti polnozrnatih in klasičnih testenin:

Testenine (60 g ali 1/2 skodelice surovih) Kalorije Skupna maščoba (g) Ogljikovi hidrati (g) Vlaknine (g) Sladkorji (g) Beljakovine (g)
Polnozrnate  180 1.5 35 6 1 7
Tradicionalne bele  200 1 41 2 2 7

Medtem ko vsebujejo enako vrednost beljakovin, so polnozrnate testenine malenkost manj kalorične, vseubjejo pa tudi manj ogljikovih hidratov od klasičnih belih testenin. Ne preseneča pa dejstvo, da polnozrnate testenine vsebujejo precej več vlaknin. Za razliko od tradicionalnih belih testenin, imajo polnozrnate testenine vse tri plasti pšenice: otrobe, kalček in ovoj, zaradi katerih so v prednosti, ko gre za vlaknine in mikrohranila.

Če veš, da s prehrano zaužiješ premalo vlaknin, potem so polnozrnate testenine vsekakor boljša izbira zate, poleg tega pa te bodo tudi nasitile za dlje časa. Če pa so tvoje brbončice predane tradicionalnim testeninam, potem se jim nikar ne odreci. Vlaknine lahko zaužiješ z dodatkom zelenjave, avokada ali pa zmečkaj fižol in ga vmešaj v paradižnikovo omako. Lahko pa poskusiš tudi okusno kremno omako brez maščob in mlečnih izdelkov.

Testenine sploh niso tako nezdravo živilo, vse dokler jim dodajaš zdrave omake in paziš na velikost porcij.

Ne spreglej tudi, katere so najbolj pogoste napake, ki jih delaš pri kuhanju testenin!