Domov » Lepota & zdravje » Pozor! Način, kako držiš telefon, lahko škoduje tvojemu zdravju

Pozor! Način, kako držiš telefon, lahko škoduje tvojemu zdravju

Lepota & zdravjeZanimivostiZdravje
Pozor! Način, kako držiš telefon, lahko škoduje tvojemu zdravju
📷 Pexels

Kako primeš in držiš telefon ti je v vseh letih uporabe prišlo že podzavestno v navado. Zjutraj se zbudiš, pomencaš oči, nato pa primeš telefon in preveriš elektronska sporočila še pred prvo skodelico kave.

Če ne razmišljaš o tem, kako dejansko primeš telefon v roke je to zato, ker ti način držanja (do zdaj še) ne povzroča nobene bolečine. Super, vendar to nikakor ne pomeni, da telefon držiš na pravilen način. Konstantno (nezavedno) napačno držanje telefona je resnično lahko škodljivo za tvoje zdravje. V nadaljevanju izveš vse podrobnosti…

Napačen način držanja telefona

Naše roke niso bile ustvarjene za držanje tako majhnih in tankih stvari kakršen je telefon. In način, kako večina med nami drži telefone – z upognjenim zapestjem – lahko povzroči karpalski kanal.

Telefoni so že nekaj časa zasnovani tako, da jih upravljamo s premikanjem palca po zaslonu, ta gib pa lahko na dolgi rok povzroči poškodbe tetiv v roki.

Obstaja pa bolj zdrav način držanja telefona, s katerim se izogneš bolečini in neprijetnostim.

Boljši način držanja telefona

Poleg tega, da je telefon pametno zaščititi z ovitkom, ki se pokrije in poleg tega naredi telefon tudi nekoliko debelejši za oprijem, pa obstaja še nekaj načinov, s katerimi se lahko na dolgi rok izogneš poškodbam palca.

Med držanjem telefona ohranjaj zapestje in komolec v ravni liniji, poleg tega pa ga drži čim bolj stran od sebe, da ti ni potrebno upogibati vratu ali zapestja. Med uporabo telefona delaj tudi premore, vsake toliko časa pa dobro raztegni zapestji in celi roki.