fbpx

Pozor! Te 3 sestavine v šamponu povzročajo izpadanje las

V hladnejših mesecih je lahko izpadanje in redčenje las izjemno moteče in včasih za to sploh ni krivo kakšno pomanjkanje hranil, ampak določene sestavine v šamponu. V nadaljevanju ti predstavljamo tri sestavine, pred katerimi svarijo dermatologi in strokovnjaki za lase, saj lahko povzročijo ali poslabšajo izpadanje ali redčenje las.

1. Silikoni
Silikoni, ki jih pogosto najdemo v šamponih, so običajno prikazani kot koristni zaradi svoje sposobnosti povečanja sijaja in leska. Vendar pa ne smemo prezreti njihovega škodljivega vpliva na zdravje lasišča, saj lahko zadušijo sposobnost lasišča, da absorbira potrebna hranila. Silikoni v šamponu lahko povzročijo izpadanje las, saj prekrijejo lasišče, hranilne snovi pa ne morejo prodreti v lasišče.

2. Parabeni
Prisotnost parabenov v šamponih lahko vodi do številnih težav, povezanih z lasmi, med drugim suho in razdraženo lasišče ter bledenje barve las in tudi izpadanje las.

3. Natrijev klorid (Sodium Chloride)
Natrijev klorid, ki je pogosta sestavina v drogerijskih šamponih, ni priporočljiv za ženske, ki imajo težave z izpadanjem ali redčenjem las.
Običajno se ta sestavina uporablja za zgoščevanje šamponov in balzamov, vendar lahko izsuši lasišče, povzroči rdečico in srbenje, to draženje lasišča pa lahko poškoduje lasne mešičke in povzroči večjo izgubo las.

Sestavina, ki pa je zelo koristna v šamponih, pa je biotin. Biotin (vitamin B₇) je pomembno hranilo, ki ga pogosto najdemo v živilih, kot so jajca, brokoli, banane in mleko. Mnogi ljudje jemljejo biotin kot dodatek. Če uporabljaš tudi šampon z biotinom kot glavno sestavino, lahko pričakuješ debelejše, bolj polne in bolj zdrave lase.

Na splošno se je potrebno zavedati, da šamponi niso le čistilci lasišča in las, ampak lahko preprečujejo tudi poškodbe lasišča in lasnega debla.