Pozor! TO živilo zapira tvoje pore
Mnogo študij je že dokazalo, da obstaja močna povezava med tem, kaj ješ in mozolji. Če je tvoja koža nagnjena k aknam, potem bi se morala vsekakor izogibati določenim živilom, ki so znana po tem, da povečujejo proizvodnjo maščob in posledično možnosti za izbruhe mozoljev.
Ko žleze lojnice na koži izločijo več sebuma oziroma maščobe kot je potrebno, tvoja koža posledično postane mastna, kar pa vodi v nastanek zamašenih por, ogrcev in mozoljev. Tvoja koža potrebuje nekaj naravnih olj, vendar prekomerne količine sebuma iritirajo kožo, kar povzroči nastanek aken.
Zelo znano je že, da mlečni izdelki spodbujajo nastajanje mozoljev pri ljudeh, ki imajo k aknam nagnjeno kožo. Žal pa niso edini, ki spodbujajo nepravilnosti na koži.
Predelani (rafinirani) ogljikovi hidrati (OH) so zelo pogosto krivi za zamašene pore in izbruhe mozoljev. Rafinirani ogljikovi hidrati so definirani kot zrna, ki so bila predelana, pri tem pa so jim odstranili vsa pomembna hranila. Viri rafiniranih ogljikovih hidratov v tvoji prehrani vključujejo belo moko, beli kruh in bele testenine. Ko cela zrna predelajo v rafinirane ogljikove hidrate, jim običajno dodajo sladkor.
Zaradi dodanih sladkorjev v predelanih ogljikovih hidratih, lahko ta živila vplivajo na krvni sladkor. Ko se ravni sladkorja v krvi nenadno dvignejo, je to signal telesu, da začne proizvajati več maščobe. Potem pa je samo še vprašanje časa, kdaj bodo na tvoji koži izbruhnili mozolji.
Namesto uživanja belih, rafiniranih OH-jev, kakršni so beli kruh, bele testenine, beli riž in bela moka, raje uživaj njihove polnozrnate različice, ki raven sladkorja v krvi ohranjajo stabilno in posledično ne povečujejo proizvodnje maščobe v koži.