Pozor! Vse to moraš vedeti o zdravju ustne votline med prazniki

Namig: uživaj veliko sira!

Posledice prenajedanja v prazničnem času ne doletijo le tvoje postave, ampak tudi ustno votlino. Vse slaščice, alkoholne pijače in ponočevanja nikakor niso koristni za zdravje ustne votline, vendar pa obstaja nekaj preprostih rešitev, s katerimi lahko škodo ohraniš na minimumu.

1. Zavedaj se ‘šampanjskega’ nasmeha
Če si ljubiteljica penine, potem imamo precej slabo novico zate – pogosto uživanje lahko privede do t.i. ‘šampanjskega’ nasmeha. Bolj kot je pijača “kisla” (pH nižji od 7), slabša je za tvoje zobe. Kislost v kombinaciji s sladkobo v alkoholnih napitkih je resnično katastrofalna za tvoje zobe. Kadar je le možno, v pijačo dodaj kocke ledu, da zmanjšaš tveganje za poškodbe zob – s tem ne razredčiš le alkoholne pijače, ampak tudi količino kisline. Poleg tega pa pomaga tudi uživanje pijače s pomočjo slamice.

2. Sladkarije grickaj čim manj pogosto
Košček pite, en piškot, tablica čokolade,… Z lahkoto bi v decembrskem času kar cel dan po malo uživala sladkarije, vendar pa je zelo pomembno, da grickanje omejiš na minimum in svojim zobem omogočiš, da si opomorejo od slaščic.
Sploh ne gre za količino sladkorja, ampak za pogostost uživanja sladkarij, kar povzroči zobno gnilobo. Uživanje slaščic po malem tekom celega dneva se ti morda zdi bolj smiselno, vendar pa je to veliko slabše za tvoje zobe, saj jih s tem večkrat izpostaviš “napadom sladkorja”.

3. Drži se rutine
Pozne večerne zabave, alkoholni maček za alkoholnim mačkom in grešenja za konec tedna lahko resnično vplivajo na zdravje tvoje ustne votline (ker, bodimo realni, ustna vodica in nitkanje zob ob 3. uri zjutraj sta zadnja stvar, na katero pomisliš). Ampak, tako kot pri vseh stvareh je tudi tukaj pomembno, da si striktna glede rutine.
Čiščenje zob je zelo pomembno, zato poskrbi, da ščetkaš zobe dvakrat na dan po 2 minuti in ne pozabi niti na nitkanje. Zelo pomembno pa je tudi, da počakaš vsaj 20 minut po zadnjem prigrizku ali pijači, preden se odpraviš ščetkati zobe, saj ustna votlina potrebuje čas, da si opomore, saj med uživanjem hrane in pijače postane okolje bolj kislo.

4. Žveči žvečilni gumi brez sladkorja
Ne le, da žvečilni gumi ohranja tvoj zadah svež in te ustavi pri konstantnem poseganju po slastnih prigrizkih, ampak ohranja tudi tvoje zobe in dlesni zdrave.
Žvečenje žvečilnega gumija spodbuja proizvajanje sline, kar pomaga zmanjšati kislost v ustih, hkrati pa očisti ostanke hrane med zobmi. In še ena koristna stvar: spodbuja metabolizem, kar pomaga pri boljši prebavi.

5. Zaključi s sirom
Ja, prav si prebrala! Sir je ena redkih prazničnih priboljškov, ki je dejansko dobra za tvoje zobe, zato si na koncu zabave brez slabe vesti privošči košček (ali dva, tri,…).
Sir je odličen pri zmanjševanju količine kisline v ustih po jedi, saj pomaga zaščititi zobe. Poleg tega pa je tudi zelo okusen!

V kolikor boš upoštevala vse zgornje nasvete, bo tvoj nasmeh do novega leta še bolj sijoč!

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry