Praznična sladica: Slastna skutina torta po receptu Marthe Stewart
Martha Stewart je znana po svojih božanskih receptih, ki jih številni kopirajo v svojih domačih kuhinjah. Na svojem Youtube profilu je objavila video, v katerem korak za korakom prikazuje, kako narediti slastno skutino torto, ki bo navdušila vse. In to ne le z okusom, ampak tudi z izgledom!
Skutina torta z bučnim pirejem
Sestavine:
Za podlogo:
- 1 skodelica fino mletih graham krekerjev
- 2 jedilni žlici nesoljenega masla, stopljenega
- 2 jedilni žlici sladkorja
Za kremo:
- 900g kremnega sira
- 1 1/2 skodelice + 2 jedilni žlici sladkorja
- ščepec soli
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 4 velika jajca sobne temperature
- 1 skodelica bučnega pireja
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 1/4 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
Priprava:
1. Za podlogo: Segrej pečico na 175°C. Dno pekača s premerom 23 cm obloži s peki papirjem.
2. V večji skledi zmešaj fino zmlete graham krekerje, stopljeno maslo in sladkor. Zmes pretresi v pekač in jih s pomočjo dna kozarca dobro potlači, da dobiš tanko plast.
3. Postavi v pečico in peci približno 10 minut, dokler se podloga ne strdi. Pekač vzemi iz pečice in položi na stran, da se popolnoma ohladi.
4. Za nadev: Znižaj temperaturo pečice na 165°C. Pekač položi na dvojno plast srebrne folije v obliki kvadrata in jo zapogni navzgor, da je pekač ovit – s tem preprečiš, da bi voda okoli pekača med peko zašla v pekač. Na številnik pristavi večjo posodo vode, da zavre.
5. S kuhinjskim mešalnikom na srednji hitrosti stepi kremni sir do puhastega in gladkega, kar traja približno 3 minute. Zmanjšaj hitrost mešalnika in enakomerno dodajaj sladkor. Nato dodaj sol in vanilijev ekstrakt ter stepaj, dokler se vse dobro ne premeša.
6. Dodaj po eno jajce naenkrat in vsako stepaj toliko časa, dokler se ne vmeša (ampak ne pretiravaj). Ko je vse skupaj premešano, 3/4 nadeva iz kremnega sira prelij po podlogi v pekaču.
7. Preostalo četrtino nadeva iz kremnega sira preloži v skledo. Dodaj bučni pire, cimet in muškatni orešček ter premešaj. Z jedilno žlico v krogu polagaj bučno mešanico na nadev iz kremnega sira v pekaču. Z lesenim nabodalom ali zobotrebcem vmešaj bučno mešanico v nadev iz kremnega sira, da nastane marmornati vzorec.
8. Okrogel pekač postavi v večji plitek pekač. V večji pekač previdno vlij vrelo vodo, tako da sega do polovice stene okroglega pekača. Peci, dokler se torta ne strdi, v sredini pa je še vedno majava, kar traja približno 1 uro in 15 minut.
9. Pekač prestavimo na rešetko, odstrani folijo in pusti, da se popolnoma ohladi. Hladi nepokrito vsaj 24 ur.
10. Okoli roba torte povleci nož, da razrahljaš torto, preden jo odstraniš iz kalupa. Pa dober tek!
Preberi si tudi:
Recept: Enostavna veganska jagodna skutina torta
Brez peke, enostavna, veganska jagodna skutina torta je narejena brez rafiniranega sladkorja, paleo, presna, kremna, zdrava in zasvajajoča. Skutina torta brez mlečnih izdelkov te bo zavedla, da ni…