Praznični okusi: Zdrave medenjakovi palačinke
Puhaste, slastne polnozrnate palačinke z okusom ingverja in melase, ki jih lahko preliješ z javorjevim sirupom in dodaš žlico mandljevega ali arašidovega masla. Mmmm, tudi pri tebi že diši po praznikih?
Zdrave medenjakovi palačinke
Sestavine (za 8 palačink):
- 1 skodelica (125 g) polnozrnate (ali pirine) moke
- 1 jedilna žlica pecilnega praška
- 1 čajna žlička mletega ingverja
- 3/4 čajne žličke mletega cimeta
- 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/4 čajne žličke soli
- 1 skodelica mleka po želji
- 1 veliko jajce
- 3 jedilne žlice melase brez žvepla
- 2 jedilni žlici javorjevega sirupa ali kokosovega sladkorja ali rjavega sladkorja
- 2 jedilni žlici stopljenega masla ali kokosovega olja
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Priprava:
1. V srednje veliki posodi zmešaj suhe sestavine: moko, pecilni prašek, ingver, cimet, muškatni orešček in sol.
2. V manjši posodi zmešaj mleko, jajce, melasa, javorjev sirup, maslo in vanilijev ekstrakt (če boš namesto masla uporabila kokosovo olje, ki se ob stiku s hladnimi sestavinami začne strjevati, postavi posodo za 15 do 30 sekund v mikrovalovno pečico). Z ročnim mešalnikom sestavine dobro premešaj. Tekočo zmes dodaj suhim sestavinam in miksaj toliko časa, da nastane lepa, gladka zmes.
3. Postavi ponev na štedilnik in jo dobro segrej. Če kapljica vode zacvrči ob stiku s ponvijo potem je dovolj vroča. Če je potrebno, namasti ponev s kapljico rastlinskega, kokosovega ali kateregakoli drugega olja.
4. Palačinke speci kot običajno. Z zajemalko na hitro maso še enkrat premešaj, zajemi potrebno količino mase in jo zlij na ponev ter malo razlij naokoli. S pomočjo lopatice jo po 1 minuti obrni in peci še na drugi strani 1-2 minuti oziroma dokler ni zlato-rjavo zapečena.
5. Pečene palačinke postrezi takoj ali pa jih hrani tople v pečici na 90°C.
Bonus: Postrezi z javorjevim sirupom, brusnicami, kokosovo smetano, arašidovim ali mandljevim maslom, marmelado, sladoledom,…