Praznični recept: Čokoladni storži s koruznimi kosmiči (+ bolj zdrava različica)

Praznični december je pravi čas za ustvarjanje čarobnih in izvirnih sladic, ki očarajo tako z okusom kot z videzom. Čokoladni storži s koruznimi kosmiči so točno to, hkrati pa popolna kombinacija bogatega čokoladnega okusa, ki vas bo navdušila. Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, da ustvarite slaščico, ki bo prava paša za oči. Čokoladni stroži so popolni za na praznično mizo ali kot slastno darilo.

@littleblogofvegan PINE CONE TRUFFLES! No-Bake, Vegan, 5 ingredient, ready in less than 30 mins! Perfect for Christmas! Recipe is on my site: thelittleblogofvegan.com 🌲🌲 #christmastreats #pinecone #pineconetruffle #truffles #holidaytiktok #holidaybaking #christmasbaking #christmasmood #tistheseason #christmastime #holidaycountdown #christmasideas #christmasfood #christmas ♬ Rockin' Around The Christmas Tree – Brenda Lee

Čokoladni storži s koruznimi kosmiči

Sestavine:

  • 150 g čokoladnih piškotov (lahko uporabite veganske, brezglutenske,…)
  • 60 g kremnega sira (lahko uporbite brez laktoze)
  • 1 jedilna žlica presnega kakava v prahu
  • 200 g temne čokolade (lahko brez laktoze) za preliv
  • koruzni kosmiči (lahko uporabite brezglutenske)
  • sladkor v prahu (neobvezno) za snežni učinek

Priprava:

1. Čokoladne piškote v multipraktiku zmeljite v drobtine. Pretresite jih v posodo in dodajte kremni sir. Z roko vse skupaj zmešajte, da dobite enakomerno teksturo podobno mehkemu testu.
2. Iz piškotne mase oblikujte majhne stožčaste oblike tako, da najprej naredite kroglico, na kateri en del naredite bolj špičast.
3. Zdaj je čas, da začnete koruzne kosmiče zapikati v stožčaste oblike. Najboljši bodo takšni koruzni kosmiči, ki so nekoliko zaobljeni, ne povsem ravni.
4. Ko ustvarite oblike, ki so podobne storžem, je čas za stopljeno čokolado.
5. Čokolado nalomite na manjše kose in jih v posodi stopite na vodni kopeli.
6. Storž, enega naenkrat, položite na vilico in ga držite nad posodo, v kateri je stopljena čokolada. Z žlico čokolado prelivajte preko storža toliko časa, da je povsem prekrit. Nekajkrat previdno z vilico nežno potapkajte ob rob posode, da odteče vsa odvečna čokolada, nato pa čokoladni storž položite na s peki papirjem obložen pladenj ali krožnik. Postopek ponovite z vsemi storži.
7. Čokoladne storže postavite v zamrzovalnik za 25 minut ali v hladilnik za nekoliko dlje časa, da se čokolada povsem strdi.
8. Vzemite jih ven in preložite na dekorativni krožnik ter s pomočjo cedila potresite preko njih sladkor v prahu, da ustvarite snežni učinek.

Nasveti za bolj zdravo različico:

  • Namesto piškotov in kremnega sira lahko uporabite 100 g orehov, 75 g kokosove moke (suh, nastrgan kokos) in 200 g datljev, ki jih v multipraktiku miksate nekaj minut, da nastane lepljiva konsistenca, iz katere oblikujete storže.
  • Čokoladni preliv lahko naredite tudi iz 120 ml kokosovega olja, ki ga stopite v mikrovalovni pečici, dodate 2 jedilni žlici kakava v prahu in 3 jedilne žlice javorjevega sirupa. Dobro premešate in začnete prelivati po storžih.
  • Namesto sladkorja v prahu lahko uporabite tudi kokosovo moko, ki pa jo po čokoladnih storžih potresite takoj po tem, ko jih prelijete s čokolado.