Pred uživanjem leče bi morali obvezno narediti TO
Leča je zelo okusno in izjemno zdravo živilo, ki je tudi izjemno hitro pripravljeno. Vendar pa imamo na žalost lahko po njenem uživanju v želodcu neprijeten občutek.
Zakaj? Lečo bi morali pred kuhanjem najprej namakati v vodi, saj zunanja lupina pri lečah (in nekaterih ostalih stročnicah) vsebuje antihranilne snovi, ki lahko motijo prebavo. Rešitev je ta, da lečo enostavno namočimo v vodi in s tem nevtraliziramo antihranila.
Kako? Lečo stresi v večjo posodo in jo prekrij z mrzlo vodo. Medtem ko večje stročnice potrebujejo 24-urno namakanje, leče zaradi svoje majhnosti potrebujejo le 2 do 4 ure. Vodo nato odcedi, speri lečo s svežo, mrzlo vodo in pripravljena je na kuhanje.
Ne spreglej slastnih receptov za veganski ragu iz gob in rdeče leče ter lečin curry s prepraženo cvetačo!