fbpx

Preprosti načini, s katerimi ostaneš aktivna, tudi če imaš sedeče pisarniško delo

Si se kdaj vsedla za pisalno mizo, da bi samo na hitro odgovorila na nekaj elektronskih sporočil … potem pa ugotovila, da je preteklo že kar nekaj ur odkar si nazadnje vstala? Prekomerno sedenje ne povezujejo samo s povečanjem telesne teže, ampak tudi z nastankom diabetesa in celo boleznimi srca in ožilja. Ja, grozljivo, ampak je zelo preprosto popravljivo: v celotni dan vključi nekaj preprostih načinov premikanja.

Srečanja organiziraj izven pisarne
Namesto običajnih sestankov v konferenčni sobi ali kavarni, se stvari raje dogovarjajte med sprehajanjem. Naredili boste nekaj dodatnih korakov ter izboljšali pretok krvi, kar lahko vpliva tudi na boljšo produktivnost.

Do svojega delovnega mesta pojdi po daljšnici
Moraš nekaj sfotokopirati? Pojdi po čim daljši poti do printerja in potem po isti tudi nazaj do mize.

Obišči svoje sodelavce
Še bolje, če je sodelavec/sodelavka v drugem nadstropju, v katerega se seveda odpraviš po stopnicah (ne z dvigalom!).

Med klici se sprehajaj
Službeni klici lahko trajajo tudi 1 uro ali pa celo še več. Samo pomisli, koliko kalorij bi pokurila, če bi se med pogovorom sprehajala po pisarni.

Pojdi po opravkih
Obstaja veliko manjših opravil, ki jih pogosto spregledamo, kot je na primer prevzemanje pošte ali pa čiščenje posode v skupni kuhinji. Ti boš malo v gibanju, tvoji sodelavci pa veseli, da je vse pomito.

Vedno pojdi po stopnicah
Tudi če je tvoja pisarna v 12. nadstropju in nosiš petke se po stopnicah odpravi peš in vstopi v dvigalo šele, ko boš preutrujena za nadaljevanje. Ni vedno vse ali nič. Tudi mali koraki štejejo!

Natoči si kozarec vode
Pospravi svojo veliko steklenico za vodo in si vodo raje natoči v manjši kozarec. Na ta način boš morala večkrat vstati in se sprehoditi do kuhinje.

Naredi nekaj subtilnih vaj
Med sedenjem dvigni noge pod pisalno mizo in stisni mišice trebuha. S stopali nekajkrat naredi špičke, nato pa noge zopet spusti na tla. Ponovi 10-krat. Tvoji sodelavci ne bodo opazili popolnoma ničesar, razen morda tvoje trebušne mišice čez kakšen teden ali dva.

Vsak dan očisti mizo
Zavrzi dokumente in samolepilne listke, ki jih ne potrebuješ več, zalij rožo in obriši madeže na ekranu računalnika. Malo se boš razgibala, hkrati pa imela v zameno vedno urejen delovni prostor (kamor se boš vsak dan z veseljem vračala).