Pri uporabi zdravil namenite posebno pozornost tudi prehrani

Pri vsaki terapiji z zdravili je zelo pomemben dejavnik za njeno učinkovitost prehrana. »Obiskovalce lekarn želimo seznaniti o pravilni uporabi zdravil, jih ozavestiti, da je skrb za zdravje zelo pomembna in jim svetovati, na katero hrano morajo biti pozorni, če uporabljajo določena zdravila,« poudarja Maša Koritnik Zadravec, magistra farmacije, predsednica

Pri uporabi zdravil namenite posebno pozornost tudi prehrani
Maša Zadravec Koritnik, mag. farmacije, predsednica sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu

sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu. Prehrana in zdravila so namreč rdeča nit 19. dneva slovenskih lekarn, ki ga organizirata Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije. V knjižici, izdani v ta namen, je skupek preverjenih informacij o vplivu prehrane na terapijo z zdravili ter zdravi prehrani v različnih življenjskih obdobjih. Knjižice bodo lekarniški strokovni delavci izročali vsakemu obiskovalcu posebej, s čimer poudarjajo tudi svojo svetovalno vlogo.

Hkrati želijo farmacevti poudariti tudi pomen součinkovanja hrane in zdravil. Hrana namreč ključno vpliva na absorpcijo in učinkovitost zdravil, jemanje nekaterih zdravil pa lahko po drugi strani vpliva na spremembo telesne mase, zato je v posvetu o zdravljenju z zdravili pomembno upoštevati navodila za jemanje zdravil glede na prehrano. »Vedno je priporočljivo, da se posvetujete s svojim farmacevtom ali zdravnikom, če med jemanjem določenega zdravila opazite spremembe. Prav tako je ključnega pomena dosledno upoštevati predpisane odmerke in navodila za uporabo zdravil ter redno spremljati svoje zdravstveno stanje,« je dodala Maša Koritnik Zadravec.

V knjižici, ki je dostopna v lekarni, so informacije še o prehrani dojenčkov, otrok, mladostnikov, starostnikov, nosečnic in športnikov. Posebna pozornost je namenjena tudi prehranskim dopolnilom, ki nam pomagajo pri izboljševanju primanjkljajev nekaterih hranil, vzdrževanju njihovega zadostnega vnosa ali podpori fizioloških funkcij. »Raziskave in izkušnje kažejo, da so prehranska dopolnila na trgu lahko zelo različne kakovosti. Ne zaupajte nepreverjenim zdravstvenim trditvam, ki obljubljajo čudeže. Boste pa kakovostna prehranska dopolnila običajno našli v lekarnah in specializiranih trgovinah, ki imajo večji nadzor nad kakovostjo, in proizvedena pri uveljavljenih proizvajalcih, pri katerih je vzpostavljena dobra proizvodna praksa,« je povzela predsednica Lekarniške zbornice Slovenije, mag. Darja Potočnik Benčič. Skratka, prehrana in zdravila še vedno ostajajo vsak na svojem bregu, a močno povezana z mostom, ki mu pravimo zdrava pamet.