previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider

Priljubljeni negovalni trendi leta 2021, ki lahko škodujejo tvoji koži

Težko se je upreti lepotnim trendom, še zlasti ko na socialnih omrežjih opazimo ene in iste izdelke. Ampak čeprav so popularni, to nikakor ne pomeni, da so tudi dejansko koristni za tvojo kožo. Mariana Vergara, kozmetična dermatologinja, pravi, da je videla veliko pacientov, ki so preizkusili nekatere najnovejše trende za nego kože in pristali v njeni ambulanti z neželenimi stranskimi učinki.

Ker se toliko časa že bolj kot ne zadržujemo doma, se nam zdijo domači pilingi, nega obraza in drugi tretmaji dobra ideja, ampak če ne raziščeš sestavin, postopkov in drugih možnih škodljivih učinkov, lahko svoji koži prej škoduješ, kot pa koristiš. Vergara pravi: “Na družabnih omrežjih je veliko samooklicanih lepotnih gurujev, s tem pa tudi veliko napačnih predstav. Večina pacientov izvaja svoje negovalne rutine in tretmaje doma brez ustreznih navodil strokovnjakov.”

Derma rolerji

Izjemno priljubljeni derma rolerji so eno od najpogosteje uporabljanih pripomočkov v negovalni rutini, ki pa so ob nepravilni uporabi škodljivi. Rolerji oz. valjčki narejeni iz različnih kamnov (ali celo kristalov) so tako zanimivi in ​​tako lepi in ko hladnega povaljaš po koži, se ti zdi tako prijetno. Ampak če tega ne počneš pravilno, lahko pride do izbruhov mozoljev, okužb, popokanih kapilar ali poškodovane kože.

Vergara pojasnjuje: “Ta tretma je najbolje, da ga opravi strokovnjak. Kadar ne uporabljamo pravilnega valjčka, lahko zelo škodujemo naši koži. Kapilare v koži lahko popokajo in poškodujejo tudi zaščitno pregrado naše kože. Če kože ne očistimo pravilno, lahko povzročimo okužbo. Če ne uporabimo ustreznega seruma za kožo, lahko pride do izbruhov.” Nadalje nas opozarja, da “če smo prekomerno agresivni s svojo kožo, to privede do vnetja in poslabšanja kožnih težav, kot sta hiperpigmentacija in rozaceja. Čeprav bolniki mislijo, da si delajo uslugo, koži dejansko delajo škodo.”

Sesalci por in dermaplaning

Še ena naprava za nego kože na družabnih omrežjih, zaradi katere je Vergara jezna, so številne variacije sesalca por. Tako nadvse zadovoljivo je gledati videoposnetke ljudi, ki dobesedno črpajo črne ogrce in druge zamašene pore iz kože, ampak v teh videoposnetkih verjetno ne vidiš morebitne škode, ki jo te ostre naprave lahko povzročijo na koži.

Vergara pravi: “Mnogo teh naprav za ekstrakcijo je na voljo na tržišču, platforme socialnih medijev, kot je TikTok, pa prikazujejo toliko ljudi, ki to napravo uporabljajo doma. Videla sem že več pacientov v moji ordinaciji z modricami in popokanimi kapilarami zaradi teh intenzivnih naprav, ki niso nujno primerne za vsak tip kože.” Uf!

Še en domači trend, ki skrbi Vergaro, pa je dermaplaning. Po navedbah Healthline je dermaplaning “kozmetični postopek, ki odstranjuje zgornje plasti kože. Njen cilj je odstraniti drobne gubice in globoke brazgotine po aknah ter poskrbeti, da površina kože izgleda gladka.” Vergara pravi, da “je to še en priljubljen trend ‘naredi si sam’, pri katerem morajo biti ljudje previdni pred vsako uporabo. Ta tretma naj bi opravil strokovnjak, saj so si ljudje med tretmajem že poškodovali kožo.”

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry