Prva pomoč: Kako preprečiti zadušitev pri otroku

Preprečevanje zadušitve pri malčkih je izjemno pomembno, saj so otroci v tej starostni skupini še posebej dovzetni za to nevarnost. V nadaljevanju izveš nekaj koristnih nasvetov, kako preprečiti zadušitev pri mlajših otrocih.

Nadzor in izogibanje majhnim predmetom

Nikoli ne puščaj malčka brez nadzora med hranjenjem ali igranjem z majhnimi predmeti, ki bi jih malček lahko pogoltnil. To vključuje kovance, gumbe, baterije, lego kocke in druge majhne igrače.

Primerna živila in izogibanje hrani z visokim tveganjem

Pri hranjenju malčka pazi, da živila niso prevelika in da so primerno narezana – živila je najbolje narezati na tanke rezine. Previdni moramo biti tudi pri surovi zelenjavi in trdem sadju, kot so jabolka in grozdje ter pri arašidih, orehih in ostalih oreščkih.

Poznavanje osnov prve pomoči

Starši in skrbniki bi morali imeti osnovno znanje o prvi pomoči preprečevanje zadušitve pri otrocih. Kot lahko vidiš v spodnjem videu, mlajše otroke najprej položimo na roko ali kolena z glavo malo navzdol in začnemo tolči s plosko dlanjo med lopaticama. V kolikor to ne pomaga, otroka postavimo v pokončni položaj in začnemo izvajati Heimlichov prijem – naredimo pest in malo nad popkom petkrat pritisnemo pest malenkost navznoter in navzgor (v obliki črke J).

Če je možno, se udeleži tečaja oživljanja in osnovnih postopkov prve pomoči za otroke. To znanje ti lahko v nujnih primerih pride še kako prav. Zavedanje in previdnost sta ključnega pomena pri preprečevanju zadušitve pri malčkih. S pravilnim nadzorom in izobraževanjem lahko zmanjšaš tveganje za zadušitev.