Psihologija, ki stoji za toplo skodelico čaja
Študije so pokazale, da če v rokah držimo skodelico s toplim napitkom, bomo tujce ocenjevali bolj pozitivno.
Nižje kot so zunanje temperature, bolj posegamo po toplih napitkih, ki segrejejo naše telo. Ali je to topla skodelica čaja, kave, vroče čokolade ali kakava. Tega pa ne počnemo le zaradi tega, da bi ob topli skodelici segreli roke in pregnali mraz iz trebuha.
Študije so pokazale, da obstaja psihološki dejavnik za izbiro toplih napitkov – zaradi njih se počutimo bolj udobno in smo bolj prijazni. V eksperimentu so ljudi prosili, da ocenijo neznance glede na to, kako prijazni in zaupanja vredni se jim zdijo. S toplo skodelico v roki so jih ovrednotili višje, po drugi strani pa je imela mrzla skodelica v roki popolnoma nasprotni učinek.
Tisti, ki so v roki držali toplo skodelico, so bili tudi veliko bolj radodarni in nesebični. To je tudi razlog za močne jezikovne in metaforične povezave ustvarjene v možganih, saj večkrat uporabimo besedo “topla” ali “hladna”, ko opisujemo določeno osebo.
Povsem enako pa velja tudi za sladko hrano. Ljudje, ki so zaužili nekaj sladkega, bodo precej bolj verjetno drugo osebo opisali kot pozitivno.
Čas je, da si skuhaš čaj z veliko žlico slastnega medu!