Domov » Moda & stil » Razkrito! Koliko zaslužijo manekenke na newyorškem tednu mode

Razkrito! Koliko zaslužijo manekenke na newyorškem tednu mode

Moda & stil
Razkrito! Koliko zaslužijo manekenke na newyorškem tednu mode
📷 Pexels

Prejšnji teden se je zaključil teden mode v New Yorku. Modna revija Marc-a Jacobs-a za pomlad 2018 je zaključila enotedensko praznovanje mode. Med manekenkami, ki so se sprehodile na modnih revijah priznanih modnih oblikovalcev, sta bili med drugim tudi Kendall Jenner in Gigi Hadid, katerih plača za nastop na eni modni reviji se vrti okoli šestmestne številke. Te zanima, koliko pa v primerjavi z njima zaslužijo ostale manekenke na newyorškem tednu mode?

Povsem logično je, da manekenke kot sta Gigi in Kendall, ki izhajata iz znanih družin, zaslužijo precej več kot ostale. Običajne manekenke so pogosto plačane kar v obliki dizajnerskih oblačil in ne z denarjem. Povprečna plača na newyorškem tednu mode pa znaša 48.130 dolarjev, kar je občutno manj kot povprečna plača na Manhattnu, ki znaša 144.716 dolarjev.

(Pixabay)

Ko manekenka podpiše pogodbo z modno agencijo, pridejo s tem tudi povezani stroški. Če manekenka ne živi v New Yorku, kjer se nahaja njena agencija, potem potrebuje letalsko karto, da si izboljša svoj portfolio. Agencija plača letalsko karto, fotografe, tiskanje fotografij, oblačila za razgovore, najem stanovanja itd., te stroške pa mora manekenka nato agenciji povrniti. Ko opravi nastop na določeni modni reviji in je za to plačana, gre 100% zaslužek (in provizija) toliko časa agenciji, dokler ni poplačan celotni dolg. Manekenke se zelo pogosto na začetku svojih karier pri agencijah zadolžijo za okoli 10.000 dolarjev ali še več.