Domov » Lepota & zdravje » Razkrivamo, kako lahko potovanja zmešajo tvoj menstrualni cikel

Razkrivamo, kako lahko potovanja zmešajo tvoj menstrualni cikel

Lepota & zdravjeZdravje
Razkrivamo, kako lahko potovanja zmešajo tvoj menstrualni cikel
📷 Southern Curls & Pearls

Če se ti je že kdaj zgodilo, da si med dopustom v drugi državi menstruacijo dobila odločno prekmalu ali pa je sploh nisi, za to vsekakor nisi kriva sama. Ne glede na to ali si v popolnoma drugem časovnem pasu ali pa si le v sosednji državi, kakršnokoli potovanje vpliva na dva primarna hormona – melatonin in kortizol – ki nadzorujeta tvoj menstrualni cikel.

Tudi najmanjše spremembe v tvojem vsakdanjem (ponavljajočem) življenju – en dan se zbudiš zgodaj zjutraj, naslednji dan pa prespiš cel dopoldan – imajo lahko majhen vpliv na raven melatonina.

Ves stres povezan s potovanji – od čakanja na zakasnelo prtljago do prilagajanja na novo okolje – lahko negativno vpliva na ravni kortizola.

Obstaja celo evolucijska podlaga, zakaj ta vrsta stresa vpliva na naš menstrualni cikel. Kadar si v “borbenem” ali potovalnem duhu je tvoje telo v dilemi, ali lahko porablja energijo za menstruacijo. Sicer ne razumemo v celoti povezave med možgani in maternico, vemo pa, da so možgani ključni del hormonske verige, ki je odgovorna za menstrualni cikel.

Ko se nivo melatonina in kortizola spremeni, se premakne tudi čas ovulacije, kar povzroči, da pride menstruacija prej ali pa kasneje. To seveda velja za vse ženske, ki ne jemljejo kontracepcijskih tabletk, v kolikor pa jih jemlješ, pa bi morala čas jemanja prilagoditi novemu časovnemu pasu. Pomembno je, da čas jemanja še vedno ostaja približno enak – če si tabletke doma jemala v jutranjih urah, potem preračunaj, kdaj nastopi ta čas na novi lokaciji. V kolikor je to sredi noči, ko boš ti sladko spala, tabletko raje vzemi prej kot kasneje, torej preden se odpraviš spat in ne šele zjutraj.