Razkrivamo recept za rojstnodnevno torto, ki jo obožujejo zvezdnice

Če kaj spremljaš slavne in njihove rojstne dneve, potem si morda na kakšni fotografiji že opazila rojstnodnevno torto, ki jo krasi nešteto konfetov. Priljubljeno torto med zvezdnicami, ki jo je nazadnje na rojstnodnevni zabavi imela Taylor Swift, izdelujejo v newyorški slaščičarni Milk Bar, imenuje pa se Birthday Cake.

Troslojno vanilijevo torto, ki je navdihnjena s Funfetti, krasi mavrični posip, kremaste bele plasti glazure in Milk Barjeve rojstnodnevne drobtine.

Recept za domačo Milk Barjevo rojstnodnevno torto je objavila Jess s kuharskega bloga Sweetest Menu. “To je moja enostavna domača različica njihove priljubljene rojstnodnevne torte Milk Bar, ki jo je navdihnila slavna newyorška pekarna Milk Bar. S tremi plastmi mehke funfetti torte, sanjsko vaniljevo masleno kremo in hrustljavimi piškotnimi drobtinami je kot nalašč za rojstne dneve, zabave in praznovanja!” je zapisala Jess.

Recept za domačo Milk Bar rojstnodnevno torto

Sestavine:

Funfetti torta

  • 230 gramov (1 skodelica) nesoljenega masla, zmehčanega
  • 200 gramov (1 skodelica) sladkorja v prahu ali granuliranega sladkorja
  • 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
  • 3 velika jajca sobne temperature
  • 315 gramov (2 in 1/4 skodelice) navadne ali večnamenske moke, presejane
  • 3 čajne žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 240 ml (1 skodelica) polnomastnega mleka sobne temperature
  • 60 ml (1/4 skodelice) polnomastnega grškega jogurta ali kisle smetane, sobne temperature
  • 50 gramov (1/4 skodelice) funfetti posipa (barvnih mrvic)

Funfetti piškotne drobtine

  • 105 gramov (3/4 skodelice) navadne moke ali večnamenske moke
  • 50 gramov (1/4 skodelice) sladkorja v prahu
  • 1 jedilna žlica koruzne moke ali koruznega škroba
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 60 gramov (1/4 skodelice) masla, stopljenega
  • 3 jedilne žlice funfetti posipa (barvnih mrvic)

Puhasta vaniljeva maslena glazura

  • 230 gramov (1 skodelica) masla, sobne temperature, grobo narezanega
  • 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
  • 500 gramov (4 skodelice) presejanega sladkorja v prahu ali sladkorja v prahu
  • 2 jedilni žlici polnomastnega grškega jogurta ali kisle smetane
  • 1–2 jedilni žlici polnomastnega mleka sobne temperature
  • 1/8 čajne žličke pecilnega praška

Mleko za namakanje

  • 60 ml (1/4 skodelice) polnomastnega mleka
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta

Priprava:

Za funfetti torto
1. Namasti velik pekač za piškote in ga obložite s peki papirjem. Ventilatorsko pečico segrej na 160°C.
2. V veliko posodo za mešanje dodaj maslo, sladkor in vanilijo ter stepaj z električnim mešalnikom na srednji hitrosti, dokler ne postane bleda in kremasta zmes. Dodaj jajca, enega za drugim in stepaj po vsakem dodanem jajcu.
3. V ločeno skledo dodaj moko, pecilni prašek in sol ter na kratko premešaj. Polovico mešanice moke in celotno mleko dodaj v skledo z mešanje ter stepaj pri nizki hitrosti, dokler se ne združi.
4. Dodaj še preostalo mešanico moke in kislo smetano ter nadaljuj z mešanjem pri nizki hitrosti, dokler ne nastane gosta, kremasta masa za torte. Ročno nežno vmešaj še posip, a pazi, da ne mešaš preveč.
5. Testo vlij v pripravljen pekač in pogladi po vrhu. Peci približno 25-30 minut oziroma dokler ne postane testo zlate barve, zobotrebca, vstavljenega v sredino, pa ne izvlečeš čistega ven. Preloži na rešetko, da se popolnoma ohladi.

Za piškotne drobtine
6. Ventilatorsko pečico segrej na 160°C.
7. V veliko skledo za mešanje stresi moko, sladkor in koruzno moko. Zmešaj. Prelij s stopljenim maslom, skupaj z vanilijo in na hitro premešaj. Dodaj posip in mepaj toliko časa, dokler ne nastanejo mokre drobtine, ki izgledajo kot moker pesek.
8. Vlij na velik pekač obložen s peki papirjem in razporedi v eno plast. Peci 10 minut, nato vzemi ven in pusti, da se popolnoma ohladi.

Za vanilijevo kremo
9. V veliko skledo za mešanje daj maslo. Z električnim mešalnikom stepaj na srednji hitrosti 1-2 minuti, dokler maslo ne postane gladko in kremasto.
10. Dodaj vanilijo in 125 gramov (1 skodelica) sladkorja. Stepaj na nizki hitrosti, da se združi, nato povečaj hitrost na srednjo in mešaj 30 sekund. Nato dodaj 250 gramov (2 skodelici) sladkorja skupaj z grškim jogurtom.
11. Stepaj na srednji hitrosti, dokler se ne združi. Postrgaj po stenah sklede. Dodaj zadnjih 125 gramov (1 skodelico) sladkorja, mleko in pecilni prašek. Stepaj na srednji hitrosti, dokler glazura ni puhasta in kremasta.

Sestavi torto
12. Ohlajeno torto nežno vzemi iz pekača in odstrani peki papir. Z okroglim pekačem premera 15 cm izreži tri plasti torte. Upoštevaj spodnji premer – dobiš dve celi plasti in nato dve polovici.
13. Na desko za torto ali krožnik položi tortni obroč, s katerim si izrezovala plasti. Notranjost tortnega obroča obloži z acetatno folijo. Dva polovična kosa torte položi na dno. Trdno ju pritisni ob dno. Če so kakšne luknje, uporabi dodatne ostanke torte, da jih zapolniš in ponovno močno pritisni navzdol, da narediš eno enakomerno plast.
14. Prelij z 2-3 jedilnimi žlicami mleka za namakanje. Dodaj nekaj žlic vanilijeve maslene glazure in razporedi v eno plast. Potresi malo piškotnih drobtin. Na vrh dodaj še nekaj dodatnih žlic glazure. Ni treba popolnoma prekriti drobtin.
15. Dodaj še eno plast torte in jo močno pritisni navzdol. Prelij z 2-3 žlicami mleka. Dodaj nekaj žlic vanilijeve maslene glazure in razporedi v eno plast. Potresi malo piškotnih drobtin. Po vrhu dodaj še nekaj žlic glazure.
16. Prekrij z zadnjo plastjo torte in trdno pritisni navzdol. Premaži s preostalo masleno kremo in po vrhu potresi piškotne drobtine. Torto za vsaj 1 uro postavi v hladilnik, da se strdi.