Razlogi, zakaj imaš neredno menstruacijo

Nekatere ženske imajo menstruacije točne kot švicarska ura. Vsak mesec skoraj do ure natanko vedo, kdaj bodo potrebovale tampone. Druge ženske pa niso take srečnice in se jim bolj malo ali pa celo popolnoma nič ne sanja, kdaj bodo dobile menstruacijo. To je 8 možnih razlogov, zakaj je tvoj menstrualni cikel nereden.

1. Noseča si
Po vsej verjetnosti boš to ugotovila zelo kmalu. Nosečnost je eno od najpogostejših razlogov za neredno ali izpuščeno menstruacijo (logično), so pa v zgodnji fazi nosečnosti na hlačkah lahko prisotni tudi bledi krvavi madeži. Nikoli ne škodi narediti testa nosečnosti.

2. Dojiš
Med dojenjem raven tvojih hormonov zelo niha. To pomeni, da tudi če v tem času dobiš menstruacijo (mnogo žensk je ne dobi vse dokler ne nehajo dojiti), bo tvoj menstrualni cikel precej zmešan. Prav tako pa ne pozabi, da nekatere ženske, ne glede na to ali so dojile ali ne, po porodu opazijo stalne spremembe pri menstrualnem ciklusu.

3. Pravkar si začela/nehala jemati kontracepcijske tabletke
Ko začneš jemati kontracepcijske tabletke, tvoje telo potrebuje več mesecev, da se hormoni ustalijo in prav zaradi tega je menstruacija ta čas netočna. Potem, ko si enkrat na tabletkah, se lahko menstruacija pojavlja manj pogosto ali pa povsem ustavi. In ko prenehaš z jemanjem, lahko traja nekaj mesecev, da se telo vrne v normalno stanje, ko se ponovno vzpostavi hormonsko ravnovesje. Vse to je povsem normalno.

4. Jemlješ predpisana zdravila
Nekatera zdravila na recept, zlasti tista, ki se jih predpiše pri anksioznosti in depresiji, vplivajo na sproščanje estrogena in progesterona (hormona, povezana z ovulacijo in menstruacijo) v telesu, kar lahko vpliva na ciklus. Pogovori se s svojim zdravnikom, če opaziš kakršnokoli nepravilnost, saj je to lahko stranski učinek predpisanega zdravila, za katerega nisi vedela.

5. Si zelo pod stresom
Kortizol, stresni hormon, prav tako neposredno vpliva na to, koliko estrogena in progesterona proizvede tvoje telo. Ko ravni kortizola niso v mejah normale, je precej verjetno, da tudi ostala dva hormona nista v ravnovesju, kar povzroči, da je tvoj menstrualni cikel muhasto nepredvidljiv.

6. Imaš sindrom policističnih jajčnikov
Sindrom policističnh jajčnikov (SPJ) je hormonska motnja, ki povzroči majhne ciste na jajčnikih, to pa privede do neredne menstruacije. Običajni simptomi so neredna menstruacija, hormonske akne in nepojasnjeno večanje telesne teže, tako da če opaziš karkoli od slednjega, se takoj posvetuj s svojim zdravnikom, saj lahko z neustreznim zdravljenjem povečaš tveganje za neplodnost, splav, diabetes in bolezni srca.

7. Si zagrizena športnica
Tedenski boot kampi in fitnes treningi nikakor ne bi smeli vplivati na tvoj menstrualni cikel, ampak, če si zagrizena športnica (treniraš triatlon ali tečeš maraton), pa niti ni tako neobičajno, da je tvoj menstrualni cikel nereden ali pa se celo ustavi za nekaj časa. Razlog je, da ko dlje časa treniraš na visoki intenzivnosti, želi telo ohranjati toliko energije, kot je mogoče. Za menstruacijo pa je potrebna energija, zato se velikokrat zgodi, da telo preneha z menstruacijo, da bi se izognil izgubi energije.

8. Prihajaš v menopavzo
Tako začetek, kot tudi zaključek menstrualnega ciklusa je precej nepredvidljiv. Ko jo enkrat kot najstnica dobiš, lahko traja tudi nekaj let, da postane redna. Po drugi strani pa, ko se bližaš menopavzi, so tudi takrat lahko obdobja menstruacije precej neredna, saj se telo pripravlja na zaustavitev ovulacije in menstruacije. Samo sprosti se in pusti, da mati narava opravi svoje.