fbpx

Recept: Jabolčna pita po indašnje za materinski dan

Že veste, kako boste obdarili svoje mame za prihajajoč praznik, materinski dan? Kulinarična blogerka Urška Fartelj (220stopinjposevno) svetuje, kako pripraviti Jabokof lepin (jabolčno pito po indašnje), katere pripravo vam bo olajšal kuhinjski robot Kenwood kMix.

»Bliža se materinski dan in zato ta recept posvečam v spomin svoji mami. Ker ni nikoli potrebovala ničesar fancy, ker naju je s sestro vzgajala skromno, učila, kako je vse lahko dobro, četudi že izgubi svoj sijaj«, pravi kulinarična blogerka Urška Fartelj.

»Jabokof lepin po indašnje. Ja, tako kot so ga včasih delale naše mame, brez okrancljanih in prepletenih mrež na vrhu pite. Meni je to najboljša jabolčna pita. In najboljša se mi zdi  drugi dan, ko se testo nekoliko zmehča od sočnega jabolčnega nadeva,« poudarja avtorica kulinaričnega bloga 220stopinjposevno.

Za pripravo jabolčne pite po indašnje potrebujete:

Sestavine za testo (pekač 25 x 36 cm): Recept: Jabolčna pita po indašnje za materinski dan

  • 450 g moke
  • 200 g masla
  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 100 ml kefirja ali jogurta
  • 1 pecilni prašek
  • 1/4 žličke soli

Sestavine za nadev:

  • 1 kilogram jabolk
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlica sladkorja

Ostale sestavine: ​

  • moka za valjanje
  • maslo za pekač
    ​1sladkor v prahu za posip

Priprava:

1. Moki dodamo pecilni prašek, sol in sladkor ter dobro premešamo. Dodamo kefir (ali jogurt), jajca in na tanke lističe narezano maslo. Zgnetemo mehko testo. Testo  postane zares mehko, rahlo. Najboljše se bo zgnetlo z mešalnikom, da se testo od toplote rok ne bo preveč ogrelo in da ne bo premehko. Je pa potrebno paziti, da so res vse sestavine dobro zmešane.
2. Testo zavijemo v folijo in ga do uporabe shranimo v hladilnik. Lahko si ga pripravimo tudi dan prej.
3. Jabolka olupimo, odstranimo pečke in na tanko naribamo. Urška uporabi mešalnik, ki ima zares ostro rezilo, tako, da iz jabolk ne steče preveč soka. Če boste ribali na ribežan, jabolka naribajte na večji ribež.
4. Jabolkom dodamo sladkor, cimet ter 2-4 žlice vode. V kolikor so jabolka sočna, jih podušimo v lastnem soku. Jabolka počasi dušimo, da postanejo mehka.
5. Vmes jih večkrat premešamo. Podušena jabolka damo na cedilo, da se sok odcedi. Nadev ohladimo.
6. Testo razdelimo na dva dela, ga malo pregnetemo in na pomokani površini razvaljamo v velikosti pekača.
7. S pomočjo valjarja, testo prenesemo v dobro namaščen pekač. Testo prepikamo, ga obložimo z jabolčnim nadevom in prekrijemo z drugim testom.
8. Po vrhu dobro prepikamo in lepin oz. pito pečemo nekje 30-35 minut na 180 stopinj Celzija, ogrevanje zgoraj in spodaj.
9. Pečen lepin pustimo, da se počasi ohladi.