Recept: Jajca na oko v oblakih

Le kdo ne mara sladic, ki so narejene iz stepenih puhastih jajčnih beljakov, pa naj bodo to poljubčki, souffléji ali pa marshmallowsi. In zakaj bi se ustavila samo pri sladicah? Iz stepenih beljakov lahko nardiš tudi jajca v oblakih, ki so praktično jajca na oko, vendar na malo drugačen način. Celotni koncept je, da beljake stepeš v trd sneg in iz njega ustvariš kepice, ki so podobne oblakom, vanje pa položiš rumenjak. Jajca pečeš toliko časa, dokler ne postane beljak svetlo rjave barve, rumenjak pa zakrkne. Ta preprosta jed je tako okusna kot tudi privlačna na pogled s celim kremastim rumenjakom in oblačnim beljakom pečenim do perfekcije. Za še bolj okusen obrok pa lahko stepenim beljakom primešaš še eno ali dve tebi ljubi živili, na primer podušeno čebulo ali rumeno papriko, različna zelišča, nariban sir,… Jed je primerna tako za zajtrk, kot tudi za brunch, z njo pa boš impresionirala tudi svoje goste.

Jajca na oko v oblakih

Sestavine:

  • 8 jajc
  • 1 jedilna žlica naribanega parmezana
  • 1/2 čajne žličke soli
  • sveže mlet črni poper

Priprava:

1. Pečico predhodno segrej na 190°C. Na večji pekač položi peki papir.
2. Loči rumenjake od beljakov in bodi previdna, da se ti rumenjaki ne razlijejo. Beljake zlij v večjo skledo in jih stepi v sneg, vendar pazi, saj mora bit zmes še vedno kremasta in ne popolnoma trda. Ko dvigneš metlice, mora na površini beljakov nastati špička. Z gumjasto spatulo na hitro in previdno v beljake vmešaj parmezan in sol.
3. Iz beljakove mešanice zdaj na peki papirju naredi 8 kupčkov, za vsakega porabi nekje 1/2 do 3/4 skodelice, med njimi pa pusti vsaj 2 cm prostora. S hrbtno stranjo žlice na sredini naredi jamice in v vsako previdno položi rumenjak.
4. Če si želiš kremaste rumenjake, peci jajca v pečici nekje 14-16 minut oz. dokler rumenjaki ne zakrknejo, beljaki pa ne postanejo na površini svetlo rjave barve. Za tekoče rumenjake pa jajca vzemi iz pečice že po 8-ih do 10-ih minutah pečenja.
5. Začini s soljo in poprom in postrezi vroče.