Recept: Juha iz rdeče leče in sladkega krompirja

Odlična ideja za zimsko kosilo ali večerjo!

Nizke temperature kar kličejo po vročih juhah. Slastna juha iz rdeče leče in sladkega krompirja je narejena brez mlečnih izdelkov, je veganska, kremna, naravno sladkega okusa ter polna beljakovin in vlaknin.

Juha iz rdeče leče in sladkega krompirja

Sestavine:

  • 1/4 skodelice vode in po potrebi še več (ali 2 čajni žlički olja)
  • 1 zvrhana skodelica na koščke narezane bele ali rumene čebule
  • 3 srednje stroke česna; zmečkane
  • 2 čajni žlički svežega nastrganega ingverja
  • 1 konkreten ščepec soli in popra
  • 4 skodelice olupljenega in na kocke narezanega sladkega krompirja (lahko zamenjaš z oranžno bučo)
  • 3/4 skodelice rdeče leče
  • 2 skodelici zelenjavne juhe
  • 1 skodelica vode
  • 1/4 čajne žličke mlete kurkume
  • 1/4 čajne žličke mletega cimeta
  • 1 majhen ščepec nageljnovih žbic (neobvezno)
  • 1 konkreten ščepec kajenskega popra
  • 1/4 čajne žličke morske soli (ali po okusu)
  • 1/2 skodelice polnomastnega kokosovega mleka (plus več po okusu)
  • 1-2 čajni žlički javorjevega sirupa (neobvezno)

Priprava:

1. V veliko posodo zlij vodo (ali olje) ter dodaj čebulo, česen in ingver. Začini s soljo in poprom ter premešaj.
2. Praži 3-5 minut oziroma dokler čebula ne postane prosojna in dišeča. Pogosto premešaj. Po potrebi dodaj še malo vode.
3. Dodaj sladek krompir in premešaj. Praži 5-7 minut, pogosto premešaj in po potrebi dodaj še malo vode, da preprečiš sprijemanje (dodaj po 2 jedilni žlici naenkrat). Sladek krompir mora biti rahel, ko ga prebodeš z vilico ali nožem.
4. Dodaj rdečo lečo, zelenjavno juho, vodo, kurkumo, cimet, nageljnove žbice (neobvezno), kajenski poper in sol ter premešaj. Na nizkem ognju kuhaj pokrito 15-20 minut. Občasno premešaj in kuhaj, dokler tudi leča ne postane mehka.
5. Dodaj kokosovo mleko in javorjev sirup (neobvezno) ter zmiksaj s paličnim mešalnikom, dokler ne postane gladka krema (ali počakaj, da se nekoliko ohladi, preden jo preliješ v blender). Poskusi in dodajte še več javorjevega sirupa za sladkobo, kokosovega mleka za kremnost, cimeta za toplino, kajenskega za pekočino, zelenjavne juhe ali vode za razredčenje in soli za izboljšanje okusa.
6. Juho dekoriraj na krožniku z bučnimi semeni, malo kokosovega mleka, kajenskega popra in cimeta.
7. Ostanke lahko hraniš v hladilniku 4-5 dni.

(Vir: Minimalist Baker)