Recept: Kokosova juha s sladkim krompirjem, lečo in rižem
Ko si zaželiš kremno juho, ki je po vrhu vsega tudi zdrava, je odgovor na to kokosova juha s sladkim krompirjem, lečo in rižem. Pripraviš jo v le eni posodi in v manj kot eni uri, z uporabo samih zdravih sestavin, kot so sladek krompir, rdeča leča, tople začimbe in kremno kokosovo mleko. Je prijetna, malo začinjena in polna zelenjave.
Kokosova juha s sladkim krompirjem, lečo in rižem
Sestavine (za 6 porcij):
- 2 jedilni žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1/2 čebule, nasekljane
- 2,5 cm svežega ingverja, naribanega
- 2 stroka česna, zmleta
- 2 sladka krompirja, olupljena in narezana na kocke
- 1 jedilna žlica curryja v prahu
- 1/2 čajne žličke kajenskega popra, več ali manj po okusu
- 4 skodelice zelenjavne jušne osnove ali vode
- 3/4 skodelice suhe rdeče leče
- sol
- 1 pločevinka kokosovega mleka
- 2 skodelici mlade špinače
- 2 skodelici kuhanega riža basmati
- 1/3 skodelice svežega koriandra, sesekljanega + za serviranje
Priprava:
1. V velikem loncu na zmernem ognju segrej oljčno olje. Ko olje začne brbotati, dodaj čebulo in praži 5 minut, da se zmehča. Dodaj ingver, česen in sladek krompir ter praži približno 2 minuti, da zadiši. Primešaj curry v prahu in kajenski poper ter praži še minuto.
2. Dodaj juho in lečo. Obilno začini s soljo. Na močnem ognju mešanico zavri, nato ogenj zmanjšaj na minimum. Pokrij in duši 15-20 minut, dokler leča ne postane mehka, sladki krompir pa se zmehča.
3. Vlij kokosovo mleko in dodaj špinačo ter kuhaj 5 minut. Odstavi z ognja in vmešaj koriander.
4. Za serviranje razdeli riž v posodice in prelij z juho. Okrasi s koriandrom.
(Vir: Half Baked Harvest)