Recept: Kremast mlečni riž po receptu Chrissy Teigen
Slasten, kremast, puhast, mlečni riž, aromatiziran s cimetom in pomarančno lupinico je točno takšna tolažilna jed, ki jo potrebujemo v teh težkih časih, ko se borimo s koronavirusom. Vsak riž je primeren, ampak če boš izbrala rjavi riž, potem ga je bolje predhodno skuhati. Če nimaš navadnega mleka, lahko uporabiš tudi kokosovega, mandljevega ali kateregakoli drugega. Po vrhu naribaj malo čokolade, po želji dodaj sveže sadje in potresi malo cimeta.
Kremast mlečni riž
Sestavine (za 6 porcij):
- 5 1/3 skodelic polnomastnega mleka
- 1 skodelica sladke smetane, po potrebi več
- 1/3 skodelice sladkorja (za zdravo razičico uporabi eritritol ali ksilitol)
- 1/3 skodelice svetlo rjavega sladkorja (za zdravo razičico uporabi kokosov sladkor)
- 1/2 čajne žličke cimeta v prahu, plus več za dekoracijo
- 1 skodelica riža
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 čajna žlička pomarančne lupinice, plus za dekoracijo (neobvezno)
- majhen košček čokolade, ohlajen za par minut
- velikodušen ščepec fine morske soli
Priprava:
1. V srednje veliki posodi zmešaj 5 skodelic mleka, smetano, sladkor, rjavi sladkor, cimet in sol. Na srednje močnem ognju nežno zavri.
2. Ko začne mleko malo brbotati, vmešaj riž in zavri, nato pa ponovno znižaj ogenj na srednje močnega. Kuhaj na zmernem ognju in večkrat premešaj. Kuhaj toliko časa, dokler riž ne izloči škroba in se zmes ne zgosti, kar je približno 30 minut (puding se bo med ohlajanjem še dodatno zgosti).
3. Odstavi z ognja in vmešaj še vanilijo in pomarančno lupinico. Na površino mlečnega riža položi srebrno folijo, prozorno folijo ali peki papir in pusti, da se ohladi na sobno temperaturo – približno 30 minut (ali pa ga postavi v hladilnik za uro do dve, če imaš rada mrzlega).
4. Vmešaj še preostalo 1/3 mleka, da zmes nekoliko razredčiš in po želji dodaj še več mleka ali smetane, da dosežeš želeno konsistenco. Razdeli v šest skodelic, po vrhu nastrgaj malo čokolade ter potresi malo pomarančne lupinice in cimeta.
(Vir: Cravings By Chrissy Teigen)