Recept: Kurkumini ovseni kosmiči s čičeriko

Ovseni kosmiči niso slastni le v sladki obliki za zajtrk, ampak tudi v slani za malico ali celo večerjo. Protivnetna kurkuma je tisto, kar daje ovsenim kosmičem zlati odtenek in rahlo oster priokus. Čičerika poskrbi za dodatek beljakovin, špinača pa za dobro mero železa.

Kurkumini ovseni kosmiči s čičeriko

Sestavine:

  • 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
  • 1/2 skodelice nesladkanega sojinega ali mandljevega mleka
  • 1/2 skodelice vode
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • 1 zvrhana skodelica mlade špinače ali 1/2 skodelice zamrznjene sesekljane špinače; prej jo dobro operi
  • 1 zvrhana jedilna žlica prehranskega kvasa (nutritional yeast)
  • do 1/2 čajne žličke kurkume (od 1/4 do 1/2 čajne žličke, odvisno od tega, kako močen okus po kurkumi si želiš)
  • 1/3 skodelice kuhane čičerike
  • neobvezni dodatki: 1 jedilna žlica tahinija, koriander, mandljevi lističi, sesekljani indijski oreščki, kocke tofuja ali tempeh
Recept: Kurkumini ovseni kosmiči s čičeriko
(The Full Helping)

Priprava:

1. V manjši kozici zmešaj ovsene kosmiče, rastlinsko mleko, vodo, sol in poper. Pokrij in postavi v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.
2. Nato kosmiče zavri in znižaj ogenj na blago vretje. Svežo špinačo dodaj na vrh kosmičev in pokrij, da špinača oveni (to se bo zgodilo zelo hitro). Špinačo nato vmešaj v kosmiče (če boš uporabila zamrznjeno, jo kuhaj s kosmiči po navodilih na embalaži).
3. Dodaj kurkumo. Kuhaj še naprej in občasno premešaj, dokler se kosmiči ne zgostijo in postanejo kremasti (nekaj minut). Vmešaj še prehranski kvas in po potrebi še sol in poper ter dodatke po želji.
4. Postrezi s čičeriko na vrhu kosmičev.

Ne spreglej pa tudi receptov za ovsene kosmiče s pestom in hrustljavim krompirjem, kamilične ovsene kosmiče z javorjevim sirupom, ovsene kosmiče s kavo in ovsene kosmiče z jajcem!

(Vir: The Full Helping)