Recept: Lečin curry s prepraženo cvetačo
V mrzlih zimskih popoldnevih in večerih se še kako prileže topla hrana na žlico. Lečin curry s prepraženo cvetačo lahko uživaš samostojno, odlično pa se prileže poleg riža ali (sladkega) krompirja.
Lečin curry s prepraženo cvetačo
Sestavine:
Za cvetačo:
- 1 glavo cvetače; razlomljeno na manjše kose
- 1 jedilna žlica rastlinskega olja
- 1 čajna žliča česna v prahu
- 1 čajna žlička čebule v prahu
- 1/2 čajne žlike paprike v prahu
- 1/4 čajne žličke soli
- 1/4 čajne žličke črnega popra
Za curry:
- 1 jedilna žlica rastlinskega olja
- 1 rumena čebula; nasekljana
- 3 stroki česna; zdrobljeni
- 1 jedilna žlica curryja v prahu
- 1/2 jedilne žlice garam masale v prahu
- 1/2 jedilne žlice kurkume v prahu
- 1 čajna žličke kumine v prahu
- 1 čajna žlička koriandra v prahu
- 1 čajna žlička cimeta v prahu
- 1 čajna žlička soli
- 1 pločevinka (400 g) narezanega paradižnika
- 10 češnjevih paradižnikov; prerezanih na pol ali na četrtine
- 1 pločevinka (400 ml) kokosovega mleka
- 1 pločevinka (250 g) kuhane rjave leče (ali čičerike, fižola,…)
- 2 skodelici (100 g) sveže špinače
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 210°C. V posodo stresi cvetačo, dodaj olje in začimbe ter premešaj. Pekač obloži s peki papirjem in po njem enakomerno razpordi cvetačo. Postavi v pečico za 40-50 minut oziroma dokler se ne obarva zlato-rjavo. Na polovici pečenja jo lahko malo premešaš.
2. V večjem loncu na srednjem ognju segrej olje in prepraži čebulo. Dodaj malo vode, če je to potrebno, da preprečiš zapečenost ali sprijemanje. Ko se čebula zmehča in obarva zlato, dodaj česen in vse začimbe. Premešaj in pusti kuhati 1 minuto.
3. Dodaj paradižnike iz pločevinke in češnjeve paradižnike. Premešaj in pusti kuhati 5 minut.
4. Čisto na koncu dodaj še kokosovo mleko, lečo, špinačo in prepraženo cvetačo. Premešaj in kuhaj 5 minut. Postrezi in uživaj!