fbpx

Recept: Mehki mandljevi piškoti (iz samo 4 sestavin!)

Mehki in zdravi “bananin kruh” piškoti so brezglutenski in narejeni samo iz štirih sestavin. Za izboljšanje pa jih lahko preliješ s karamelo iz indijskih oreščkov, ki je narejena le iz dveh sestavin.

Mehki mandljevi piškoti

Sestavine (za približno 16 piškotov):

  • 2 1/2 skodelice mandljeve moke
  • 3/4 skodelice pretlačenih zrelih banan (približno 2 srednje veliki banani)
  • 2 jedilni žlici stopljenega kokosovega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa ali agavinega sirupa
  • priporočeno, a neobvezno: 1/2 čajne žličke cimeta, 1 čajna žlička ekstrakta vanilije, 1/3 skodelice nasekljanih orehov

Za karamelni preliv iz indijskih oreščkov:

  • 2 jedili žlici masla iz indijskih oreščkov
  • 1 jedilna žlica javorjevega sirupa

Priprava:

1. Pečico segrej na 180 °C. Velik pekač obloži s peki papirjem. Papir rahlo namasti s kokosovim oljem, da se piškoti ne bodo prilepli. Postavi na stran.
2. Olupi in na krožniku pretlači banane, dokler ne nastane pire brez grudic. Odmerjeno količino banan stresi v večjo posodo za mešanje.
3. V posodi za mešanje zmešaj pretlačene banane, stopljeno kokosovo olje in javorjev sirup.
4. Vmešaj mandljevo moko in po želji cimet, vanilijo ali sesekljane orehe.
5. Najprej mešaj s kuhalnico, ko pa postane pretežko, pa začni testo gnesti z rokami. Testo mora biti mokro, mehko, kompaktno in lepljivo.
6. Roke si umij in posuši ter malo namasti s kokosovim oljem. Med dlanmi naredi kroglico iz ene jedilne žlice testa.
7. Vsako kroglico piškotnega testa položi na pekač, prekrit s peki papirjem, tako da med vsako kroglico ostane 3 cm prostora.
8. Z malo naoljenimi prsti nekoliko potlači kroglice, da dobijo obliko piškota. V pečici ne bodo nič narastli.
9. Peci 15–20 minut oziroma toliko časa, da se na vrhu obarvajo zlato-rjavo. Vzemi iz pečice in počakaj, da se popolnoma ohladijo, preden jih vzameš s peki papirja.
10. Za karamelni preliv iz indijskih oreščkov: V majhni posodi zmešaj javorjev sirup in maslo iz indijskih oreščkov (ali tahini ali arašidovo maslo). Če je zmes pregosta, jo za 20 sekund segrej v mikrovalovni pečici ali na nizkem ognju v ponvi z dnom proti prijemanju, da postane tekoča, homogena zmes.
11. Na vsak piškotek dodajte 1 čajno žličko karamelnega preliva in po vrhu potresi popečene sesekljane orehe.

(Vir: The Conscious Plant Kitchen)