fbpx

Recept: Najboljši tunini polpeti

Hiter, enostaven in poceni recept za tunine polpete, ki imajo hrustljavo zunanjost in mehko notranjost. Slastni polpeti so narejeni iz samih preprostih sestavin, kot so gorčica, začimbe, čebula, limonin sok in nastrgana lupinica. Ribe in limonin sok so klasična kombinacija, zato nikar ne škrtari z njim!

Imaš raje losos kot tuno? Namesto tuninega mesa preprosto uporabi lososovega.

Najboljši tunini polpeti

Sestavine (za 10 polpetov):

  • 2 konzervi po 140 g tunine
  • 2 jajci
  • 1/2 rumene čebule, sesekljane
  • 1/4 skodelice zelene čebule, sesekljane
  • 1 limona, sok + nastrgana lupinica
  • 2-3 čajne žličke gorčice
  • sol, po okusu
  • poper, po okusu
  • 1/2 skodelice (+ po potrebi) drobtin ali kokosove moke ali mandljeve moke
  • 1-2 jedilni žlici olivnega ali kokosovega olja

Priprava:

1. Sesekljaj obe čebuli in nastrgaj limonino lupinico. Odcedi tuno. V posodi zmešaj vse sestavine razen jajc in drobtin (ali moke). Poskusi maso in dodaj začimbe po svojem okusu. Če želiš, lahko dodaš tudi še malo limoninega soka.
2. Ko si zadovoljna z okusom, vmešaj jajca in nato še drobtine (ali katerokoli drugo vezivo). Če masa razpada ali je premokra, dodaj še malo drobtin. Maso oblikuj v manjše polpete (število polpetov je odvisno od tega, kako velike delaš).
3. Na srednje vročem ognju segrej ponev in jo namasti z jedilno žlico olja. Naj se segreva eno minuto, nato pa nežno polagaj polpete v ponev. Če nimaš res zelo velike ponve, boš morala polpete speči v dveh serijah. 3-5 minut jih peci na eni strani (oziroma dokler se skorjica ne obarva zlato-rjavo) in nato s spatulo previdno obrni. Če je ponev presuha, dodaj še malo olja in peci polpete še 2-3 minute oziroma dokler tudi druga stran ne postane hrustljava in zlato-rjava.
4. Takoj postrezi z rezinami limone in svojo najljubšo omako. Ostanke shrani v neprodušno zaprti posodi v hladilniku in jih porabi v 3-4 dneh.
Opcija: Maso lahko narediš en dan prej, oblikuješ polpete in surove shraniš v hladilnik ter jih naslednji dan samo še spečeš.