Recept: Najboljši veganski pire krompir (brez masla in mleka)

Bogat, kremast, polnega okusa in popolnoma brez laktoze!

Pire krompir je popolna priloga kadarkoli v letu in se poda k skorajda vsaki jedi. Ne le, da je zelo enostaven za pripravo, tudi zelo malo sestavin potrebuješ. In če si mislila, da ga lahko pripraviš le na klasičen način z maslom in mlekom, potem si se pošteno zmotila. Zelo okusen pire krompir lahko pripraviš tudi na povsem veganski način!

Veganski pire krompir

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 4 jedilne žlice olivnega olja ali stopljenega veganskega masla
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/23/4 skodelice (125-200 ml) nesladkanega rastlinskega mleka (sojino, mandljevo, ovseno,…)
Recept: Najboljši veganski pire krompir (brez masla in mleka)
(Simple Vegan Blog)

Priprava:

1. Krompir olupi in nareži na kose ter ga stresi v mrzlo vodo. Postavi na štedilnik in zavri.
2. Nato ga na zmernem ognju kuhaj 15-20 minut oziroma dokler ne razpade, ko ga zapičiš z vilico. Odcedi.
3. Krompir ponovno postavi na štedilnik in kuhaj na srednje močnem ognju še 2-3 minute, da voda izpari. (Ta korak ni obvezen.)
4. Krompir pretlači s tlačilcem ali vilico. Uporabiš lahko tudi palični mešalnik.
5. Dodaj olje in premešaj.
6. Dodaj sol in ponovno premešaj.
7. Zdaj vlij še mleko, ki naj bo vroče ali sobne temperature in zopet dobro premešaj. Uporabi več ali manj mleka, odvisno od željene konsistence.
8. Postrezi takoj ali ga shrani v neprodušno zaprto posodo v hladilnik za 4-5 dni ali v zamrzovalnik za 1 mesec.

Ne spreglej pa tudi receptov za čičerikine polpete, cvetačne polpete, korenčkove polpete in polpete iz oranžne buče, ki se vsi zelo lepo podajo zraven pire krompirja!