Recept: Ovseni kosmiči s pestom in hrustljavim krompirjem

Ovsene kosmiče vedno uživaš le v sladki obliki? Današnji recept te bo prepričal, da so izjemno okusni tudi v slani jedi. Ovsena kaša s sirom, prepraženim česnom, v mehko kuhanim jajcem in živahnim zelenim pestom je popoln obrok za zajtrk, kosilo ali večerjo.

Ovseni kosmiči s pestom in hrustljavim krompirjem

Sestavine (za 4 porcije):
Hrustljav krompir:

  • 680 g krompirja; narezanega na manjše kose
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 1/2 čajne žličke soli; razdeljeni
  • 4 srednje veliki stroki česna; neolupljeni

Ovsena kaša:

  • 2 čajni žlički olivnega olja
  • 2 srednje veliki šalotki; zmiksani
  • 2 skodelici ovsenih kosmičev
  • 5 skodelic vode + po potrebi več
  • 2/3 skodelice naribanega Gauda sira
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/4 čajne žličke popra

Dodatki:

  • 4 jajca
  • 1/4 skodelice pesta
  • 2 jedilni žlici prepraženih sončničnih semen
Recept: Ovseni kosmiči s pestom in hrustljavim krompirjem
(Snixy Kitchen)

Priprava:

1. Pečico segrej na 230°C.
2. Krompir stresi v mrzlo vodo, ki ji dodaj 1/2 čajne žličke soli. Zavri in pusti vreti 4 minute. Odcedi.
3. Krompir, česen in olivno olje zmešaj skupaj in posoli z 1 čajno žličko soli.
4. Krompir in česen razporedi po s peki papirjem obloženem pekaču in peci 10 minut. Nato vzemi ven česen, krompir pa premešaj. Peci ga še nadaljnjih 10 minut oziroma dokler ne postane zlato-rumene barve in hrustljav.
5. V večji ponvi segrej olivno olje. Dodaj šalotko in jo praži toliko časa, da zadiši in se zmehča, približno 3-4 minute. Vmes večkrat premešaj.
6. V ponev nato dodaj ovsene kosmiče in vodo in premešaj. Zavri, nato pa znižaj ogenj na nežno vretje. Še naprej kuhaj, dokler se ovseni kosmiči ne zgostijo, 15-20 minut. Vmes občasno premešaj. Če se kosmiči preveč zgostijo, dodaj še malo vode.
7. V kosmiče vmešaj sir – mešaj toliko časa, da se povsem stopi. Zmečkaj česen in ga prav tako vmešaj v kosmiče. Začini s soljo in poprom.
8. Naredi v mehko kuhana jajca: pripravi si posodo z ledeno mrzlo vodo. V posodi, v kateri se je kuhal krompir, zavri vodo in nato znižaj ogenj, da le nežno vre. V vodo položi jajca in jih kuhaj 6 minut in 10 sekund. Nato jih takoj preloži v ledeno mrzlo vodo. Ko se ohladijo jih olupi in prereži na pol.
9. Kosmiče razdeli v štiri skodelice. Dodaj hrustljav krompir, eno žlico pesta, eno na pol prerezano jajce, potresi malo prepraženih sončničnih semen in malo naribanega gauda sira.

(Vir: Snixy Kitchen)