Recept: Pečen feta sir s česnovim listnatim ohrovtom in čičeriko
Sir za večerjo? Zakaj pa ne! Ta recept za pečeno feto morda zveni bolj kot predjed kot glavna jed, vendar pa je dodatek nežnega, podušenega ohrovta in čičerike dovolj hranilen, da postane zvezda na mizi.
Ohrovt lahko zamenjaš tudi s katero drugo zeleno listnato zelenjavo, ko je na primer blitva ali špinača, šalotko lahko zamenjaš s čebulo, feta sir pa s tofujem.
Pečen feta sir s česnovim listnatim ohrovtom in čičeriko
Sestavine:
- olivno olje; po potrebi
- 1 srednje velika šalotka, narezana
- 2 šopa listnatega ohrovta ali druge listnate zelenjave
- 3 stroki česna; olupljeni in zmečkani
- 1/2-1 čajna žlička kosmičev rdeče paprike
- sol in poper
- 425 g čičerike iz pločevinke; odcejene in oprane
- 300-350 g feta sira v kosu; narezanega na 1 centimeter debele rezine
- sok 1 limone
- pita kruh; za serviranje
Priprava:
1. Pečico segrej na 175°C. V srednje veliki ponvi na zmernem ognju segrej nekaj žlic oljčnega olja. Dodaj šalotko in praži, dokler ne postane mehka in prosojna, približno 5 minut.
2. Če je potrebno, ohrovt dodajaj v ponev postopoma. Začini s soljo in poprom ter praži 6 do 8 minut, dokler se ne zmehča. Dodaj česen in zdrobljene kosmiče rdeče paprike, nato pa še čičeriko. Po vrhu razporedi rezine fete.
3. Ponev prestavi v pečico in peci, dokler sir ne postane mehak, 10 do 15 minut. (Na tej točki lahko po želji nastaviš pečico na opcijo žar, da sir porjavi.) Prelij z limoninim sokom in postrezi z rezinami pita kruha.
(Vir: Katherine Gillen)