Recept: Pečen sladek krompir s hrustljavo čičeriko in jogurtovo omako
Sladek krompir s hrustljavo čičeriko in jogurtovo omako, za katero potrebuješ le štiri sestavine. Hitro pripravljena jed, ki zahteva zelo malo truda, je pa izjemno zdrava in hranilna.
Pečen sladek krompir s hrustljavo čičeriko in jogurtovo omako
Sestavine:
- 3 srednje velike sladke krompirje; olupljene in narezane na krhlje
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1 jedilna žlica medu (neobvezno)
- 2 čajni žlički čili kosmičev
- sol
- sveže mlet črni poper
Za hrustljavo čičeriko:
- 1 400-gramska pločevinka čičerike; oprana, odcejena in osušena
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 1 do 2 čajni žlički kajenskega popra
- sol
Za jogurtovo omako:
- 1 skodelica navadnega grškega jogurta (na primer Fage)
- sok 2 limet
- sol
- poper
- drobnjak; sesekljan – za okras (neobvezno)
Priprava:
1. Pečico segrej na 200°C. Pripravi si dva pekača.
2. Naredi sladek krompir: V veliki skledi zmešaj sladek krompir, olivno olje, med (če ga uporabljaš) in čili kosmiče. Začini s soljo in poprom ter temeljito premešaj. Stresi krompir na pekač in ga lepo razporedi v enem sloju.
3. Postavi v pečico in peci do mehkega in karameliziranega, 25 do 30 minut.
4. Naredi čičeriko: Čičeriko razporedi v enem sloju po drugem pekaču. Preko potresi kajenski poper in začini s soljo. Postavi v pečico in peci do hrustljave in zlate barve, 15 do 20 minut.
5. Naredi jogurtovo omako: V majhni skledi stepi z metlico ali vilico jogurt in limetin sok ter po okusu začini s soljo in poprom.
6. Pražen sladek krompir razdeli na krožnike, dodaj hrustljavo čičerike in pokapaj z jogurtovo omako. Po želji okrasi z drobnjakom.
(Vir: Katherine Gillen)