Recept: Pečen sladek krompir s hrustljavo čičeriko in jogurtovo omako

Sladek krompir s hrustljavo čičeriko in jogurtovo omako, za katero potrebuješ le štiri sestavine. Hitro pripravljena jed, ki zahteva zelo malo truda, je pa izjemno zdrava in hranilna.

Pečen sladek krompir s hrustljavo čičeriko in jogurtovo omako

Sestavine:

  • 3 srednje velike sladke krompirje; olupljene in narezane na krhlje
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 jedilna žlica medu (neobvezno)
  • 2 čajni žlički čili kosmičev
  • sol
  • sveže mlet črni poper

Za hrustljavo čičeriko:

  • 1 400-gramska pločevinka čičerike; oprana, odcejena in osušena
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 do 2 čajni žlički kajenskega popra
  • sol

Za jogurtovo omako:

  • 1 skodelica navadnega grškega jogurta (na primer Fage)
  • sok 2 limet
  • sol
  • poper
  • drobnjak; sesekljan – za okras (neobvezno)

Priprava:

1. Pečico segrej na 200°C. Pripravi si dva pekača.
2. Naredi sladek krompir: V veliki skledi zmešaj sladek krompir, olivno olje, med (če ga uporabljaš) in čili kosmiče. Začini s soljo in poprom ter temeljito premešaj. Stresi krompir na pekač in ga lepo razporedi v enem sloju.
3. Postavi v pečico in peci do mehkega in karameliziranega, 25 do 30 minut.
4. Naredi čičeriko: Čičeriko razporedi v enem sloju po drugem pekaču. Preko potresi kajenski poper in začini s soljo. Postavi v pečico in peci do hrustljave in zlate barve, 15 do 20 minut.
5. Naredi jogurtovo omako: V majhni skledi stepi z metlico ali vilico jogurt in limetin sok ter po okusu začini s soljo in poprom.
6. Pražen sladek krompir razdeli na krožnike, dodaj hrustljavo čičerike in pokapaj z jogurtovo omako. Po želji okrasi z drobnjakom.

(Vir: Katherine Gillen)