Recept: Pečene testenine s skrito zelenjavo

Enostaven pasta recept iz pečice!

Načrtovanje jedi vnaprej je lahko težavna naloga, še zlasti, ko se poskušaš domisliti novih idej za kosilo ali večerjo. Roko na srce, težko zgrešiš s testeninami. In nimamo v mislih klasičnih, ampak pečene testenine! Te jedi ni le enostavno pripraviti, ampak jo lahko tudi zamrzneš za takrat, ko nimaš časa ali energije kuhati.

Pečene testenine s skrito zelenjavo

Sestavine (za 4 osebe):

  • 350 g penne testenin
  • 1/2 glave brokolija, narezanega na majhne cvetke (ali poljubno zelenjavo)
  • 50 g masla
  • slabe 1/2 skodelice (50 g) navadne moke
  • 2 1/2 skodelice (600 ml) mleka
  • 2 skodelici (280 g) naribanega sira čedar
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 200 g sladke koruze v pločevinki, odcejene
  • 1/2 skodelice (23 g) drobtin
  • sol in sveže mlet črni poper

Priprava:

1. Testenine stresi v večjo ponev na srednji ogenj in prelij z vrelo vodo ter jih pokrij. Zavri, nato zmanjšaj ogenj in pusti kuhati šest minut. V ponev dodaj cvetke brokolija in kuhaj še dodatni dve minuti, da se testenine in brokoli skoraj zmehčajo, vendar so še vedno nekoliko trše na ugriz. Odcedi skozi cedilo in naloži v velik pekač v enakomerni plasti, tako da je brokoli enakomerno porazdeljen po testeninah. Postavi na stran.
2. Za pripravo omake v veliki ponvi na majhnem ognju stopi maslo. V ponev dodaj moko in jo zmešaj z maslom, da nastane gosta zmes. Mešaj približno minuto, da se moka skuha, nato postopoma dodajaj mleko in mešaj med vsakim dodatkom, dokler ne dobiš goste, svetleče omake.
3. Odstrani ponev z ognja, nato dodajte 1 1/2 skodelice (210 g) naribanega sira skupaj z gorčico, sladko koruzo ter izdatno količino soli in popra. Prelij omako po vrhu testenin in brokolija ter vse skupaj nežno premešaj v pekaču, da omaka prekrije testenine in brokoli. Po vrhu potresi preostale 1/2 skodelice (70 g) sira in drobtine.
4. Na tem mestu lahko vse skupaj zamrzneš tako, da pokriješ s prozorno folijo in postaviš v zamrzovalnik do 3 mesece. Ko pečeš zamrznjene testenine, segrej pečico na 180°C, odstrani prozorno folijo in pokrij pekač s srebrno folijo ter prestavi v segreto pečico za 30 minut. Nato odstrani folijo in peci še 30 minut, dokler ne postane skorjica zlate barve in mehurčkasta.
5. V kolikor imaš namen takoj speči testenine, segrej pečico na 180°C in postavi testenine v segreto pečico. Pečejo naj se 35 minut oziroma dokler ne postane skorjica zlate barve in mehurčkasta. Z žlico naloži na krožnik in postrezi še vroče.

Preberi si tudi:
Pečene testenine

TikTok recept: Hitre in enostavne testenine v obliki satja

Slasten in enostaven recept za testenine iz pečice, ki bo impresioniral vsakogar! Zagotovo so se na tvojem jedilniku že kdaj znašle pečene testenine, brez dvoma pa nikol še…