Recept: Sladek krompir s parmezanom
Okusen in zdrav prigrizek ali priloga!
Sladek krompir s parmezanom in česnovim maslom je hrustljav in maslen navzven, hkrati pa mehak in sladek navznoter. Če si do danes sladek krompir jedla le pečen v pečici kot zdravo različico pomfrija, potem boš nad današnjim receptom več kot navdušena!
Sladek krompir s parmezanom
Sestavine:
- 4 srednje velike (ali 3 velike) sladke krompirje
- olje v spreju
- 3 jedilne žlice stopljenega masla
- 4 stroke česna, zmečkane
- 1 jedilna žlica sveže sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- 2 jedilni žlici parmezana
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na zelo visoko temperaturo – nastavi na ‘grill’ oziroma žar (okoli 250°C). Nato vsakemu krompirju odreži konce in razreži na 3 cm debele kolute.
2. Nato pripravi krompir. V vreli in osoljeni vodi ga kuhaj 20-25 minut oziroma dokler ni tako mehek, da ga lahko prebodeš z vilico. Ko je skuhan ga dobro odcedi.
3. Z oljem posprejaj pekač in nanj položi skuhane kolute krompirja. Vsakega posebej nežno zmečkaj z vilico.
4. V manjši posodici zmešaj maslo, česen in peteršilj. Z mešanico prelij kolute krompirja. Vsakega posebej posoli in popopraj in nato posprejaj z oljem.
5. Peci v pečici toliko časa, da postanejo hrustljavi in zlato obarvani. Nato jih vzemi ven, posuj s parmezanom in vrni nazaj v pečico le za toliko časa, da se sir stopi.
6. Preden postrežeš, po vrhu posuj še malo soli in peteršilja.