Recept: Temne čokoladne kroglice (iz samo 2 sestavin)

Veganske, brezglutenske čokoladne kroglice, narejene le iz dveh sestavin in na najbolj preprost način. Tako enostavne, kremne, slastne in pregrešno bogatega okusa.

Temne čokoladne kroglice (iz samo 2 sestavin)

Sestavine:

  • 255 g (1 1/4 skodelice) temne čokolade (72% ali več kakava); drobno nasekljane
  • 7 jedilnih žlic kokosovega mleka
  • 1/2 čajne žličke ekstrakta vanilije (neobvezno)
  • 1/4 skodelice nesladkanega kakava v prahu ali fino mlete lešnike (neobvezno)

Priprava:

1. Sesekljano čokolado stresi v skledo.
2. V drugo posodo zlij mleko in ga v mikrovalovni pečici segrej, vendar le toliko da je toplo, nikakor ne do vrelišča. Približno 25 sekund.
3. Mleko takoj prelij preko čokolade in posodo pokrij ter se mešanice ne dotikaj 5 minut. Nato vzemi kuhalnico in nežno premešaj, da vneseš čim manj zraka. Mešaj toliko časa, da je zmes popolnoma gladka, brez koščkov čokolade.
4. Če želiš, na tem mestu vmešaj vanilijo.
5. Zmes odkrito postavi v hladilnik za 2-3 ure oziroma dokler ne postane skoraj popolnoma trdna. Dober test je, da zapičiš nož na sredino čokolade in če ga izvlečeš večinoma čistega, je pripravljen za zajemanje. Če pa je v sredini čokolada še mokra, jo postavi nazaj v hladilnik.
6. Ko je čokolada ohlajena in čvrsta, po želji v majhni posodici pripravi kakav v prahu ali mlete lešnike.
7. Z majhno zajemalko za sladoled ali jedilno žlico zajemaj čokoladne kroglice in z rokami na hitro oblikuj kroglice.
8. Povaljaj v kakavu ali lešnikih in otresi stran odvečno količino (ali pusti kroglice gole) in jih postavi na servirni krožnik obložen s peki papirjem. Mase bi moralo biti dovolj za okoli 16 kroglic.
9. Kroglice nemudoma postavi v hladilnik za 1-2 uri ali čez noč.
10. Kroglice hrani pokrite v hladilniku za najboljšo svežino. Pred serviranjem kroglice pusti 10-15 minut na sobni temperaturi za najboljšo kremnost.

(Vir: Minimalist Baker)